Att den mest smittsamma varianten av fågelinfluensan har nått Åland är ett reellt hot, framför allt mot fågelindustrin.
Under hösten har den högpatogena fågelinfluensan av H5N8-typ spridits i Europa. För knappt en vecka sedan konstaterades att den kommit till södra Sverige och i fredags kom beskedet att den för första gången nått FInland, närmare bestämt Åland.
H5-influensan är ytterst smittsam, den smittar via direkt och indirekt kontakt mellan vilda fåglar, via avföring och via fåglars nysningar och hostningar. Den kan också smitta genom ventilationssystem och den kan spridas med vinden över kortare avstånd. Det här leder självklart till oro hos höns- och äggproducenterna.
På Åland finns två stora äggproducenter och en producent av ekologiska ägg. Om smittan når gårdarna är den ekonomiska konsekvensen omfattande.
Storgårds ägg har stängt gården för besökare och de byter kläder varje gång de går in eller ut till hönsen, eller till packeriet. Samtliga fjärderfän är inomhus, men det hindrar inte företaget från att känna oro. ”Det är det luftburna viruset man är orolig för, vi kan inte stänga av ventilationen”, säger Janne Mörn till Ålandstidningen.
Hönsgårdarna måste få konkreta besked om hur de ska hantera hotet. För det här hotet måste tas på allvar.
I Skåne har fågelinfluensan lett till att ett hönseri har slagits ut. Om en fågel är smittad på en hönsgård måste samtliga höns avlivas. Detta är förödande för företaget. Enligt uppgifter ska 200.000 höns avlivas med hjälp av gas på gården.
Det nordiska bolaget Scandi Standard som bland annat säljer fågel till Kronfågel gick i fredags ut och vinstvarnade. De smittade fåglarna i Europa och Sverige hotar radera ut en tredjedel av rörelseresultatet.
När fågelinfluensan slår till mot ett land så stänger flera andra länder sina gränser för kycklingprodukter. För Scandi Standard förminskas marknaden dramatiskt, framför allt är det förlusten av den asiatiska importen av kycklingfötter som påverkar företaget.
För mindre hönsfarmar hotar fågelinfluensan att slå ut hela företaget.
De restriktionszoner som har upprättats ska förhindra att människor sprider smittan vidare, exempelvis genom att transportera sjuka djur eller produkter av djuren, som ägg. Men det går inte att hindra att smittade fåglar flyttar på sig. Därför sprids smittan snabbt, oavsett vilka skyddszoner som Evira drar upp. Nu kommer sannolikt en skyddszon att införas i Mariehamn, eftersom viruset troligen har nått Lilla holmen. Vad det innebär för industrin är inte klart än. Men förmodligen kommer det att bli transportrestriktioner, alltså att exempelvis ägg inte får föras utanför skyddszonen. Men får man föra in ägg till staden? Och hur rengörs då transporten innan den återvänder till gården? I går träffade ansvarig minister Camilla Gunell (S) de tjänstemän som arbetar med fågelinfluensan, men svaren som landskapsregeringen kan ge är få. Framför allt väntar man in Livsmedelssäkerhetsverket Eviras besked och instruktioner. Men det gäller att inte vänta för länge–för varje dag hinner viruset sprida sig ytterligare.
Petra Dahlgren
Petra Dahlgren