Rektorstjänsten som utannonserades tidigare i år söktes av totalt 20 personer. Styrelsen beslöt sedan, på förslag av rekryteringsgruppen, att utse teknologie doktor Matias Waller till ny rektor för en period på fem år. Han tillträdde i mitten av oktober och efterträdde då Johanna Mattila, som alltså också hade sökt jobbet.
Styrelsen fattade sitt beslut den 22 augusti. Dagen därpå kontaktade Johanna Mattila (enligt besväret) styrelsens ordförande och begärde att få ta del av bland annat jämförelsematerial av kandidater. Det för att utreda hur ärendet hade avgjorts.
Den 16 september riktade hon en ny begäran om samma sak till styrelsens ordförande. I samband med det bad hon också om en besvärsanvisning, det eftersom styrelsens beslut saknade en sådan. Denna ska hon ha fått först den 28 oktober.
Johanna Mattila yrkar nu att Ålands förvaltningsdomstol upphäver sitt beslut om rektorstjänsten.
Lagändring
Johanna Mattila anser att den person som fick tjänsten saknar ledarskapsbehörighet och därför inte uppfyller behörighetskraven.
”Med anledning av beslutet har HÅ:s styrelse förbisett två behöriga kandidater”, står det i besväret.
I besväret förs ett resonemang just kring vilka erfarenheter av ledarskap rektorn ska ha. En lagändring som rör Högskolan har nämligen trätt i kraft mitt i rekryteringsprocessen.
När tjänsten utlystes gällde den gamla landskapslagen för Högskolan på Åland. Den lagen säger att det är landskapsregeringen (LR) som ska tillsätta tjänsten på förslag av styrelsen. Men några veckor innan tjänsten tillsattes trädde yrkeshögskolelagen för Åland i kraft – och den säger att rektorn tillsätts av styrelsen. De respektive lagarna har i sin tur olika skrivningar om just ledarskap, där den gamla framför att erfarenhet av ledarskap ska beaktas medan den nya betonar i praktiken visad god ledarförmåga.
”Till lagen har inte fogats några övergångsbestämmelser som är tillämpliga i det aktuella ärendet”, står det i besväret.
Personalens stöd
I enlighet med den gamla lagen har Högskolan hört personalen, och i besväret står det att 18 av 26 personer då förordade att Johanna Mattila skulle få fortsätta.
Hon anser att ytterligare en kvinnlig kandidat med goda ledarskapserfarenheter förbigicks vid utnämningen. Denna person, som liksom Mattila hörde till de fyra kandidater som intervjuades, är prefekt vid ett stort universitet och har dessutom varit både vd och akademisk ledare vid en högskola.
Johanna Mattila för alltså fram att det begåtts flera fel i rekryteringsprocessen och att det här sammantaget gör att det går att anta att diskriminering uppstått både på grund av kön och ålder.
• Johanna Mattila ifrågasätter i ett besvär till förvaltningsdomstolen att den nya rektorn för HÅ uppfyller ledarskapskraven som gäller för tjänsten.
• Som tidigare HÅ-rektor samt forskningsdirektör och avdelningschef vid Sveriges lantbruksuniversitet anser hon sig mer meriterad än Matias Waller, som styrelsen utsåg till ny rektor.