Landskapsregeringen (LR) gav ett förslag till Högskolan på Åland i tisdags: Gå in med de 200.000 euro som behöver tillföras för att täcka upp för skolfartyget för 2025, så säljs det inte än. LR ber också om ett snabbt beslut så att personalen vid alla tre enheter ska kunna informeras under torsdagen.
Rektor Matias Waller säger att om man går in för lösningen betyder det att man måste dra in medel på något annat ställe.
– Det är lite märkligt att ge uppdraget åt mig att på två dagar förbereda något som får långsiktiga konsekvenser.
Han menar att vice lantrådet Annika Hambrudd (C) och utbildningsavdelningens chef Niklas Stenbäck borde ha gått till styrelsen med frågan.
Bäddat för konflikt
Högskolans strategi är att växa och man har, bland annat, planerat att utöka utbildning inom företagsekonomi, it och sjukvård.
– Det vägs in i vågskålen mot Michael Sars. Vi vill rädda Michael Sars, men det är bort från annan verksamhet.
Det finns redan ett samarbete mellan de tre enheter som erbjuder utbildning inom sjöfarten, ASA Safety Center, Ålands yrkesgymnasium och högskolan. Den förstnämnda ansvarar för skolfartyget, men nu vill alltså LR att högskolan ska tillföra mera medel för att rädda fartyget tillsvidare.
– Det är bäddat för att skapa konflikter. Man borde ha en övergripande plan för alla tre parter eftersom det är samma resurser.
Långsiktighet
Matias Waller säger att han inte kan fatta ett sådant beslut utan förankring i styrelsen, men att han kan ge en rekommendation.
– Vi tillför medel för att trygga nästa läsår, med villkoret att det räcker hela nästa läsår och att LR ansvarar för en hållbar långsiktig plan för skolfartyget.
Han säger att det är lätt att skapa konflikter mellan enheterna om en enhet plötsligt åläggs att ta av sina medel för att finansiera en verksamhet som finns under en annan, särskilt som det påverkar planerade projekt.
– Högskolan behöver ha en buffert för vårt ökade utbud. Det tar resurser att planera och resursbehovet växer med nya satsningar fyra, fem år framåt.