Europaparlamentsvalet blev en framgång för de liberala och de gröna partierna. Gemensamt för dessa partier är dels öppenhet, dels en tydlig linje gällande hållbarhet med ett svar på hur klimathotet ska hanteras. Klimatet är en fråga som väcker engagemang över partigränserna och där enbart några få partier i varje land inte ser frågan som en av vår tids största frågor.
Utmaningen för existerande partier är att de infördelas i en vänster-högerskala vilket gör att skiljelinjer odlas i en fråga som klimathotet. Detta trots att många miljöpartier när de grundades sade sig vilja hålla sig utanför vänster-högerperspektivet. Vilken linje partierna tagit har skilt sig mellan länderna och du ser en stor variation runt om i Europa.
På Åland lever frågan om hållbarhet och engagemanget är stort på flera plan. Ett engagemang som inte minst visas i de olika miljöorganisationernas medlemsantal. Med nystarten av Hållbart initiativ kan vi därutöver bara utgå från att frågan även kommer att bli omdebatterad i höstens lagtingsval.
Hållbart initiativ ställde redan 2015 upp i lagtingsvalet och samlade då blygsamma 111 röster. Då i ett tätt samarbete med Centern. Nu kan vi utgå från att antalet röster kommer att öka på grund av den pågående debatten och inte minst på grund av den gröna våg som skönjer över Europa.
Huruvida det blir en framgång för Hållbart initiativ eller inte blir som vanligt i åländska val mycket beroende på vilka som ställer upp som kandidater. Vi vet av erfarenhet att namnen på kandidaterna är ytterst betydande för den åländska väljaren. Betydligt viktigare än partitillhörighet.
Hållbart initiativ har som många miljörörelser gått ut med att man inte har en plats på den traditionella vänster-högerskalan. Att man har ärliga intentioner med uttalandet kan vi utgå från och det är även ytterst viktigt för Hållbart initiativ själv om man vill lyckas attrahera väljare. Att gå in i en liknande fälla som en del miljöpartier gjort där man aktivt placerar sig i en vänster-högerskala gynnar inte saken på sikt.
Men redan genom att se på nuvarande kandidatlista och uttalade sympatisörer ser vi en rad individer som tidigare varit aktiva i andra partier. Så det blir en utmaning för dessa kandidater att hålla vad som är en hållbarhetslinje när det kommer till direkta sakfrågor. Många av de frågor som behandlas i lagtinget har inte alltid en tydlig och klar miljöpåverkan och hur ställer man sig då? Kommer man att lägga ner sin röst eller hur kommer man attagera i frågor som upphovsrätt och offentlighetsprinciper? I den bemärkelsen blir det intressant att följa Hållbart initiativs resa.
Hur går det då för Hållbart initiativ i höstens lagtingsval?
Givetvis har Ålandstidningens ledare inte svaret på det. Det skulle dock vara ytterst förvånande om den rörelse vi nu ser runt om i Europa inte skulle ha smittat av sig till Åland.
Med det sagt är det inte omöjligt att vi ser ett nytt parti i lagtinget i höst. Mycket beror på vilka kandidater man ställer upp och hur dessa lyckas övertyga att Hållbart initiativ är ett bättre val för den miljöengagerade än redan existerande partier.
Daniel Dahlén