Offentligt ägda bolag ägs av var och en av oss. Dessa bolag förvaltar genom sin verksamhet våra allmänna medel. Därutöver är dessa företag aktörer på den fria marknaden och även viktiga arbetsplatser. Att agera på en konkurrensutsatt marknad med allmänna medel kräver stor omsorg och framförallt kunnande. Bolagen ska vara effektiva men det måste även finnas krav på bolagen. Krav som går att likställa med den fria marknadens krav. Annars finns stor risk att marknadsmekanismerna sätts ur spel och goda skattebetalande privata företag slås ut av osund konkurrens.
Landskapsregeringen och i synnerhet Mats Perämaa (Lib) har under sin tid som finansminister, i nuvarande regering men även i tidigare regeringar, jobbat hårt med att få till en förändring. En förändring som gör att de av landskapet ägda bolagen fått nya styrelser. Styrelser som har högre kompetens samt ökad professionalism. Visst finns det fortfarande undantag där det ännu finns utrymme för ökad kompetens inom styrelserna. Här kan bolag som Ålands radio och tv:s samt Långnäs hamns styrelser nämnas. Bolag som inte har direkt branschkompetens i styrelserna.
Ingen generell skugga ska dock falla över de landskapsägda bolagen. De flesta drivs på ett professionellt sätt där ägarstyrningen utvecklas kontinuerligt med tydliga riktlinjer att utgå från. Ett större problem återfinns däremot inom Mariehamns stad.
Mariehamns stad har tydliga riktlinjer men staden har inte tagit steget mot en professionell styrelsesammansättning. I de flesta bolag är det politiker som sitter i styrelserna. Således kan vi dra slutsatsen att Mariehamns stads beslutande utgår från att det enbart finns styrelsekompetens hos politiker. I synnerhet när det är klart och tydligt stipulerat i stadens koncerndirektiv att det är kunskap, omvärldskunskap och nätverk som ska utgöra grund vid val av styrelse. Det är allvarligt och Mariehamns stads invånare måste ställa sig frågan om bolagen och de allmänna medel dessa bolag förvaltar används på ett sakligt och riktigt sätt när stadens politiker inte ens utgår från sina egna direktiv utan föredrar renodlade politikerstyrelser?
Många politiker ställer sig säkert frågan om de inte duger i styrelser om vi utgår från detta resonemang men det är inte det som sägs. Politiker kan bidra med mycket, vilket vi ser bevis på inte minst i Sverige där gamla politiker som Göran Persson och Carl Bildt med flera gjort stora insatser inom näringslivet. Men att konsekvent utestänga icke politisk kompetens för att ge plats för politiker är fel och ger inte bolagen samma möjlighet att utvecklas.
Offentligt ägda bolag är en utmaning för ägarna. Låter de ansvariga företagen fritt konkurrera på områden som inte rör det offentligas kärnuppgifter kan det leda till att kommuner och landskapet tar en roll på marknaden som förstör utveckling av privata företag och därmed ger minskade skatteintäkter. Därför är det viktigt att det inte enbart finns politiker i styrelserna.
Samtliga som kandiderar i kommande kommunalval och lagtingsval bör därför redan nu begrunda vilka kompetenser som de anser behövs i en styrelse. Inte enbart se uppdragen i styrelserna som en möjlighet till en extra inkomst utan tydligt ta ställning till de lagstadgade kraven på kompetens för ett styrelseuppdrag. Därutöver bör ansvariga politiker överväga vilken kompetens som behövs för att förvalta våra gemensamma bolag på bästa sätt utan att för den delen rubba marknadsmekanismerna. En situation där vi har sund konkurrens och där det finns marknadsmässiga krav på lönsamhet, kapitalstruktur och utdelningsmål.
Daniel Dahlén