Ålandstidningen har under den senaste veckan rapporterat om brister i psykvården. Allt fler söker akut psykisk vård, men var de ska få hjälp är ofta oklart. Både ambulansen och akuten säger att allt fler personer nekas akut psykiatrisk vård. I stället får ambulansen ta hand om patienten.
När ambulansen blir stående med en patient så finns få alternativ. Antingen får de föra personen till polisen, lägga in personen på somatiska akuten eller se om någon anhörig kan hjälpa till.
Så här får det så klart inte gå till. Om vi ser ett ökat tryck på psykiatriska vården måste vården anpassas efter detta. Att det blir en viss fördröjning i utvecklingen av vården är förståeligt. Men Ålandstidningen har i flera omgångar skrivit om problem inom den psykiatriska vården, bland annat om att det råder stor resursbrist. Och nu är det dags att det händer något.
Polisen säger att de psykiskt sjuka inte ska förvaras hos dem i fyllecell. Och de ska heller inte till akuten. Här finns inte den kompetens som behövs, och inte heller resurser. Det leder till att patienterna får vänta i timmar på en psykiatrisk bedömning, enligt klinikchef Petter Westerberg som Ålandstidningen pratade med i måndags förra veckan.
Psykiatriska avdelningens chef Eva Eriksson säger att kliniken inte kan leva upp till de förväntningar som ställs. Att allmänheten tror att avdelningen har jourmottagning, vilket den inte har. Det som finns är ett journummer dit man kan ringa, och en läkare som har jour hemifrån. Psykiatriska avdelningen är alltså inte anpassad för patienter som kommer akut. Det betyder inte att de inte tar in patienter akut, för det gör de. Och enligt Eva Eriksson har man lägre tröskel för intagning än vad man har i närregionerna. Men andra orsaker ligger till grund för att patienterna skickas vidare. Det handlar enligt Eva Eriksson om att de behöver undersökas för att utesluta somatiska sjukdomar eller att de är påverkade. Berusade personer får inte vistas på psykiatriska avdelningen.
Så, nu slussas patienter runt utan att få den hjälp de behöver. Det är inte hållbart. Det kan till och med vara farligt. Hoten mot ambulanspersonalen ökar, säger fältchef Tom Göstas till Ålandstidningen.
Vi behöver se till att de som ringer akutnumret för att få psykiatrisk hjälp under jourtid verkligen får hjälp.
Hur det ska göras är upp till politikerna, och det finns idéer om exempelvis en socialjour eller en psykakut, eller så får psykiatriska avdelningen få mer resurser och mer personal. Det viktiga är att något görs. I mars tar ÅHS:s styrelse upp ppsykvården på ett möte, och förhoppningsvis får vi några svar efter det.
Det finns en fråga som är brännande: styrelsemedlemmen Carina Aaltonen (S) säger till Ålandstidningen att det inte finns en huvudman och en metod för hur man ska hjälpa dem med psykiska problem och missbruksproblem.
Hur har man tänkt sig att man ska kunna arbeta för att vårda utan en genomtänkt plan? Det är fullständigt obegripligt och något som behöver utredas direkt.
Petra Dahlgren