För snart två år sedan gjorde beväpnad tull husrannsakan hos Åland Post i Jomala.
I går kom så besked från Tullen att förundersökningen mot ett finländskt företag på Åland är klar. Enligt Tullen ska företaget Åland Post, under åren 2015-2016, vid 39 olika förtullningsgånger fört in förbjudna produkter till landet i uppdrag för en kund från Kanalöarna.
Att Åland Post hela tiden har tänjt på gränserna vad det gäller skatteundantaget är ingen nyhet. Det väcker inte heller någons förvåning att den finländska statsmakten länge sett besvärande på denna del av Åland Posts verksamhet. Åland Post har utmanat systemet kontinuerligt – och med all rätt. Detta har gjort att flera arbetstillfällen uppstått och att Åland Post i dag är ett framgångsrikt företag. Risktagandet har däremot varit stort men det har hela tiden varit ett aktivt och medvetet val av ägare och ledning.
Att Åland Post som landskapsägt bolag skulle gjort saken med uppsåt är däremot svårt att tro. Men huruvida det är så eller ej kommer vi få invänta kommande rättsprocess för att få klarsak i frågan.
Oavsett, vilket som är fallet, så lämnar hela ärendet en lite bitter eftersmak. Det är som sagt ingen nyhet att den finländska statsmakten har varit ytterst irriterad på den handel som Åland Post bedriver. Det är inte heller en nyhet att det även irriterat en rad finländska politiker.
Trots detta har Åland Post fortsatt utmana. Rätt agerat kan tyckas, men det har irriterat. Saken blir dessutom inte bättre av att Åland Posts ärende enbart har med en myndighet att göra. Precis som vd Henrik Lundberg poängterar, är det noterbart att det är Tullen som sätter reglerna. Det är Tullen som kontrollerar att reglerna efterföljs och det är Tullen som som är den undersökande myndigheten. Därför är det nu bra att en oberoende åklagare får se närmare på fallet innan det får för många likheter med en Kafka-process. Men vad kan vi dra för lärdom av hela ärendet i stort?
Bland lärdomarna vi kan dra är att den finländska statsmakten, och myndigheterna i synnerhet, har svårt med undantag. Undantag fördyrar och kräver specialarrangemang. Något som givetvis inte uppfattas som positivt och ställer redan pressade budgetar och personella resurser på sin spets.
Det är kanske därför Åland, oavsett fråga, har en utmaning med de finländska myndigheterna? För agerandet är inte unikt utan känns igen från andra verksamheter. Även om inte lika extremt som i fallet med Åland Post, så finns även liknande utmaningar mellan åländska företag och finländska myndigheter.
Oavsett utgång vad det gäller fallet Åland Post framstår Tullen inte i god dager. Med dragna vapen gör Tullen tillslag mot ett landskapsägt bolag. Stolt skickar man sedan ut pressmeddelanden där bilderna avslöjar vilket företag utredningen gäller. Detta utan att föröst informerat Åland Post. Det hela ger en bild av en myndighet som vill visa sig duktig och där publicitet är viktigare än själva sakfrågan.
Detta från en myndighet som torde ha andra områden att lägga fokus på. Inte minst på den omfattande droghandeln.
Hur kommer det då att gå? Det är givetvis svårt att sia om men att Åland Post har en rejäl uppförsbacke står klart. Det har alla som väntas gå en holmgång med staten och läxan brukar dessutom tyvärr ofta bli av en dyrare art. Men än så länge är det bara dags för första ronden.
Daniel Dahlén