Vargattacken i Boda var andra gången produktionsdjur attackeras på Åland. Första attacken skedde i Samuelstorp i juni 2018 och nu har vi återigen en attack. En attack som resulterade i att sex får dödades.
Vargens varande eller icke varande har det innevarande året inte varit lika aktuellt som under 2018 då frågan debatterades friskt. Det är som djurhållaren Tor-Erik Johansson i Byttböle säger i Ålandstidningen (4/10-2019) att vi vaggats in i en trygghet som vi nu vaknar upp ur på ett olustigt sätt.
Samtidigt som vi ser dessa attacker måste vi sätta saken i proportion. Vargen är ett laddat djur där vi från barnsben skräms upp med att vargen kommer och tar dig. Där sägner och myter från gamla tider lever kvar.
Vi vet att attacker på människor är ytterst ovanliga. Däremot ger vargen en känsla av otrygghet och inte minst i jakttider är många jägare oroliga för sina hundar. Det är en onödig oro som vi inte behöver i vårt samhälle.
Att Åland är för litet för ett vargrevir kan vi vara ganska eniga kring. Vi har inte stora sammanhängde skogar där vargen kan etablera sig. Det gör att vargen hela tiden kommer att vara nära såväl bebyggelse som betesmarker. Vi vet även att vargen sakta men säkert socialiserar sig då den inte har stora skogspartier att hålla sig i. Det har vi även sett bevis på då det finns mängder av vargobservationer kring bebyggelser och där vargen även följer personer som är ute och rider. Dessutom har vi attacker på produktionsdjur.
Vi ska inte vara naiva och låta oss påverkas för mycket av storstadens syn på varg. En bild där vargen är ett spännande djur kopplat till djurparker och allt häftigare upplevelser. Den synen är inte realistisk och frågar vi vargtäta områden i våra närregioner är lärdomen relativt enkel. Vilda djur ska betraktas som vilda och därmed behöver vi ha en viltförvaltning som svarar mot det faktum.
Tidigare har finländska Naturförbundets varggrupp reagerat kraftfullt mot lagen om skyddsjakt av varg på Åland och med stor sannolikhet lär protester återigen höras. Bör vi på Åland ta till oss denna grupps åsikter? Svaret på den frågan är ett rakt och enkelt nej. Det är lätt att ha åsikter om vad andra ska ha på sina gårdar så länge man inte har problemet själv på sin egen bakgård. Vi ska därför dra lärdom av de med kunskap om att ha vargen runt hörnet. Det finns många lärdomar därifrån och svaret av dessa lärdomar är att det inte ska finnas varg på Åland.
Därför är det bra att landskapsregeringen nu agerar snabbt i vargfrågan och tar beslut om jakt så att vi har möjligheten att stäva den oro som finns bland ålänningarna. Men framförallt att vi inte inväntar fler attacker innan jakt på varg tillåts. Det skulle bara vara onödigt.
Daniel Dahlén