102 personer skrev under det upprop om ett enat barnskydd som Rädda barnen på Åland skickade till kommunerna i fredags. Det är tunga namn bakom uttalandet, personer som kommer i kontakt med utsatta barn och som vet hur arbetet i dag fungerar eller inte fungerar.
Ett enat barnskydd är av högsta vikt. Det finns flera möjligheter till förbättringar genom ett samlat barnskydd. I dag sitter de som arbetar med barnskydd utspridda på olika platser. Det är en nackdel av flera orsaker. Det är relativt få barnskyddsfall på Åland, det leder till att socialarbetarnas, och andra yrkesgruppers, möten med utsatta barn blir få. Och varje möte är unikt. Ett samlat barnskydd skulle ge en mer specialutbildad enhet som skulle kunna specialisera sig och få spetskompetens. Och även om varje fall är unikt så skulle ett enat barnskydd leda till att alla barn i behov av skydd och stöd skulle få samma grundrättigheter. Vilken sorts stöd och hjälp man får ska inte bero på i vilken kommun man råkar bo. Hjälpen ska heller inte stå och falla med att socialarbetaren har gått på semester och att det saknas vikarier. Kontinuitet och tillgänglighet är a och o för att barn ska få trygg och säker hjälp.
För att kunna förbättra en verksamhet krävs samverkan. Om varje person vet vad den ska göra, och känner sig trygg med att nästa person tar hand om sin del, så blir arbetet mer effektivt och säkrare. Det ger också varje enskild person möjlighet att bli bättre inom just sitt specialområde.
Enligt uttalandet är det i dagsläget svårt att rekrytera kompetent personal till barnskyddet. Naturligtvis ska en trygg vardag för våra barn inte stå och falla med det. Ett enat barnskydd, där det finns möjligheter till kompetensutveckling och att arbeta i grupp med andra som är specialiserade, skulle ge bättre förutsättningar för att kunna rekrytera. Att i dag ta en tjänst där man är relativt ensam i sitt yrke, utan möjlighet till stöd av kollegor med samma erfarenheter, lockar naturligtvis inte när det gäller så komplicerade och svåra frågor som barnskydd. Ett enat barnskydd skulle kunna höja jobbets status och borga för ökad kompetens.
Det finns i dag en risk att man inte vet var man ska vända sig vid ett barnskyddsärende. Om barnskyddet organiseras under en enhet skulle det ge ökad tydlighet. Det i sin tur leder till snabbare och säkrare hantering av ärenden.
Ett gemensamt barnskydd kan göra våra barns vardag tryggare. Nu är det upp till politikerna att ta till sig av de sakkunnigas argument och att ta smarta beslut.
Petra Dahlgren