När landskapsregeringen (LR) åter samlas i självstyrelsegården den sjunde augusti får man hoppas att ministrarna har vilat ut väl. För under hösten kommer regeringens övertygelse, sammanhållning och uthållighet att sättas på prov. Både av oppositionen i lagtinget och i de egna leden.
I höst är det halvtid för regeringen Sjögren. Två år har gått sedan regeringsprogrammet presenterades, och de har i stor utsträckning bestått i utredningar och fajter med riksregeringen. Under de två åren som återstår till nästa lagtingsval ska LR:s agenda omsättas i praktisk handling.
De tre största reformerna LR har på sitt bord under mandatperioden är kommunreformen, grundskolelagen och kortrutten. Alla tre kommer att locka till strid.
Om vi börjar med grundskolelagen lär säkerligen religionsundervisningen bli den hetaste frågan. Ska den vara konfessionell eller icke. I en fråga som i mångt och mycket styrs av känslor snarare än fakta blir det slitsamma debatter, också inom partierna. Däremot är det inte frågan som verkligen sätter regeringens uthållighet på prov.
Det kommer i stället de andra två frågorna att göra. Under de senaste månaderna har såväl kortrutten som kommunreformen slitit upp sår inom regeringspartierna. Senast i förrgår kunde Ålandstidningen avslöja att det finns en rad tongivande socialdemokrater som är mycket skeptiska till kortruttsprojektet ur ett miljöperspektiv. Redan när frågan avhandlades i lagtinget strax före semestern avstod förra miljöministern Carina Aaltonen (S) från att rösta och spräckte således regeringsblocket. Nu har hon fått flankstöd i partiet för sin inställning.
Hur Camilla Gunell (S) och Nina Fellman (S) hanterar den interna oppositionen blir intressant att följa.
När det gäller kommunreformen framstår Socialdemokraterna som det parti i LR som har minst problem att få alla med i vagnen. Däremot inom Moderaterna finns opposition som går åt båda håll – både de som hoppat av för att man tycker att kommunreformen åsidosätter det kommunala självstyret och de som tycker att LR:s förslag inte går långt nog och i stället vill se än färre kommuner.
Inom Liberalerna har det gnytts en del i kommunerna, men ingen högljudd opposition har ännu klivit fram. I stället har försiktiga trevare om smärre ändringar av kommungränserna framförts. Men frågan är hur försiktiga dessa avvikande röster kommer att vara när frågan blir mer reell och ska debatteras i lagtinget.
Tre stora frågor som alla hotar sammanhållningen i regeringen står alltså på lantrådet Katrin Sjögrens (Lib) agenda när semestervilan övergår till politiskt blåställsjobbande.
Och som om detta inte vore nog finns förstås också tvisterna med regeringen i Helsingfors kvar att lösa, liksom riksregeringens kommande proposition om den nya självstyrelselagen.
Så, bästa ministrar, hoppas sommaren varit lugn och skön avsaknaden av värme till trots. För även om ni tycker att prövningarna varit stora hittills så är det nu allvaret börjar.
Jonas Bladh