Utan tillväxt går det inte att tänka hållbart. Budskapet var klart och tydligt när Nordeas chefsekonom Annika Winsth talade på näringslivsdagen i torsdags. För bortom alla fina ord om hållbarhet finns en verklighet. En verklighet som vi på Åland ibland blundar för när idealismen och populismen får för stor roll i debatten.
Det är väldigt få personer som inte ser behovet av en omställning för att vi ska ha en morgondag.
Men en omställning ska inte och kan inte vara en omställning där inte tillväxt och konsumtion får råda. Om vi tar bort de komponenterna så gör vi vårt klimat en stor otjänst.
För precis som Annika Winsth poängterade behöver det inte finnas något motsatsförhållande mellan tillväxt och hållbarhet. Dessa är beroende av varandra–för att lyckas nå hållbarhet krävs konsumtion.
Däremot ska vi konsumera rätt och överväga vad vi konsumerar. Borta ska de dagar vara när vi beställer saker från andra sidan jordklotet bara för att det är lite billigare. Borta ska de dagar vara när vi äter fisk och kött från andra sidan världen. Återgå till det lokala, gräva där vi står. Det gynnar oss på alla sätt.
Den åländska tillväxten är en sorglig läsning. Sambandet med sjöfarten är påtaglig och bristen på nya tillväxtbranscher är tydlig. Åland lider brist på nya företag med tillväxtmöjligheter. I synnerhet när det gäller helt nya företag.
Ser vi på avknoppningar från gamla företag är bilden mer positiv men utmaningen kvarstår. Hur får vi en högre tillväxt så vi klarar utmaningarna med en åldrande befolkning, hållbarhetsfrågorna och inte minst välfärden?
Budskapet från näringslivsdagens föreläsare var att Åland måste bygga vidare på sin attraktionskraft. Det är småskaligheten och tryggheten som ska locka fler till inflyttning och återflytt till Åland.
Genom att få fler invånare till Åland kommer vi att kunna expandera tjänstesektorn. Och trots tjänstesektorns låga produktivitet är det där Åland har möjlighet att växa. Tjänster kan exporteras utan bekymmer så länge vi har en bra infrastruktur. Men det krävs kompetens och det krävs att fler väljer Åland som bostadsplats.
Vänder vi inte på den här utvecklingen så har Åland stora utmaningar i framtiden.
Vi måste tillsammans ta steget. Vi måste se möjligheterna med tillväxt och ge företag och människor möjlighet att utvecklas. Vi har alla möjligheter på Åland men då krävs pragmatism och att vi inte lockas in i de stora samhällenas diskussioner samt lösningar.
Vi måste hitta våra egna lösningar utifrån ett åländskt perspektiv. Under en längre tid har vi försökt hitta lösningar som är enkla att applicera på Åland men som egentligen inte passar i vårt samhälle. Inte minst syns det i vår egen lagstiftning. Låt oss vara åländska och hålla ihop för att kunna ta nästa steg.
Daniel Dahlén