Det är enkelt. Kortrutter och kommunreformen engagerar många väljare och många av de politiskt aktiva ser det som enkla frågor att ta ställning till. Det är många gånger enkelt att säga om man är för eller emot i direkta sakfrågor.
De stora samhällsfrågorna är däremot mer komplexa men än viktigare att debattera. Frågor som är direkt avgörande för det åländska samhället. Frågor som väljarna förtjänar tydliga svar på. Men vilka är då dessa frågor?
Axeln Helsingfors-Åland har inte fungerat på många år. Det finns inte en förståelse för Ålands behov i Helsingfors och statsmakten har gång på gång kört över Åland i frågor som är viktiga för Åland. Varför blir det så? Vad har partierna för förslag för att åtgärda detta? Frågan hämmar just nu det åländska samhällets utveckling. Vi måste komma vidare och de åländska partierna måste komma med svar på hur just de vill jobba med frågan.
Den andra frågan som måste tas upp i debatten är tillväxt och näringsliv. Åland haltar ekonomiskt och det rejält. Vi hamnar efter våra konkurrenter och får vi inte en ändring så kommer alla på Åland att bli lidande. En dålig tillväxt och avsaknad av näringslivspolitik är inte ett framgångsrecept när vi dessutom har en åldrande befolkning. Hur ska vi trygga tillväxten för att därmed trygga vår välfärd och en fortsatt utveckling av det åländska samhället? Vad vill partierna?
De åländska ungdomarnas välmående är under stark press. Visst finns liknande problemområden utanför Åland men i en jämförelse ligger vi sämre till när det gäller psykisk ohälsa och bruk av droger. Dessa ungdomar är Ålands framtid. Vi kan inte låta det fortsätta utan dessa ungdomar måste få stöd och vi måste tillsammans bygga ett samhälle där vi skapar goda förutsättningar för våra ungdomar.
Det finns inte enkla svar på denna typ av frågor. Svar som till exempel att nya ungdomsgårdar ska byggas - utan det är en komplex verklighet vi måste finna svar på tillsammans. En verklighet som måste diskuteras och vi måste finna ett batteri av gemensamma lösningar.
Bland ålänningar finns även en stor oro gällande äldreomsorgen och med en åldrande befolkning blir frågan än mer aktuell. Individen vill ha trygghet och många vill ha alternativet att själv välja när man behöver hjälp på ålderns höst. Ålandstidningens valkompass visar även tydligt att ålänningen sätter stor vikt på valfrihet när det kommer till äldreomsorg. Hur vill politikerna möta upp det önskemålet och ge trygghet åt den som behöver äldreomsorg men även hens nära och kära?
Utöver dessa frågor finns givetvis en rad andra frågor som behöver lyftas men låt oss börja med dessa. Låt oss se vad de olika politikerna har att erbjuda. Vi kan inte blunda för att frågorna behöver svar.
Blundar vi alltför länge kommer vi alla att gå förlorande – så låt debatten börja!
Daniel Dahlén