Trenden är tydlig. Antalet kondoleanser ökar.
Det säger Synnöve Blomberg, som är byråfunktionär vid Enebergs begravningsbyrå i Mariehamn och som arbetat 16 år vid byrån.
Hon tror att det finns flera skäl till utvecklingen.
– Många tycker att det är en bra sak. Man betalar en slant till ett gott ändamål för att hedra en avliden, säger hon.
Det har också blivit allt vanligare att begravningar hålls i stillhet. Det i sin tur betyder att de, som ändå vill lämna en sista hälsning, gör det med en kondoleans.
Tidsbrist
Det kan också finnas en krass orsak. Många anser sig inte ha tid att gå på en begravning, därför väljer man att betala in till en fond, som är en snabbare lösning.
Till en del har kondoleanserna eller minnesadresserna ersatt blomsteruppvaktningar men inte helt.
– En del vill ge både och, säger Synnöve Blomberg.
Väljs mest
Under de senaste åren har mellan 250 och 300 personer avlidit årligen på Åland och stora belopp betalas till olika fonder. Priset för adresserna varierar – de flesta ligger runt 15-20 euro. Vill man betala mer går det bra.
Den minnesadress som väljs mest är Stiftelsen Ålands cancerfonds. I fjol fick fonden in 59.000 euro på försäljningen.
– Det går lite upp och ned men beloppet har varit ganska konstant under de senare åren, säger Ken Lindberg som är ombudsman för stiftelsen.
Förutom fondmedlen har stiftelsen en annan inkomstkälla – arv. I fjol ärvde man drygt 100.000 euro, ett par år tidigare nästan 300.000 euro.
Hur används pengarna?
– I fjol gjordes en storsatsning. Vi köpte en lägenhet centralt i Åbo för 265.000 euro och kunde betala den kontant. Den kan hyras för en symbolisk summa av cancerpatienter och deras anhöriga. Lägenheten har även renoverats och möblerats för 15.000 euro.
Bidrag
Ur medlen betalas också – efter anhållan – ett grundbidrag på 250 euro till en person som insjuknat i cancer. Under sjukdomstiden ges ett bidrag på 200 euro per år.
Dessutom kan stiftelsen betala ut månadsbidrag och bidrag för exempelvis tandvård efter särskild prövning.
Även en specialnäringsdryck bekostas – i fjol för drygt 16.000 euro. Ombudsmannen lyfter ett årsarvode på 6.400 euro.
– Inbetalningarna till fonden är väldigt viktiga för vår verksamhet, säger Ken Lindberg.
Inte öronmärkt
Inbetalningar till Röda Korsets Ålandsdistrikt, Röda Korsgården och Finlands Röda Kors bokförs tillsammans. I fjol fick man in närmare 14.000 euro.
– Beloppet är inte öronmärkt utan går till lokal verksamhet, exempelvis första hjälpen och blodtrycksmätningar, säger Josefine Egenfelt, verksamhetsledare vid Röda Korsgården i Mariehamn.
Ålands sjöräddning, en annan populär fond, brukar få runt 5.000 euro varje år och pengarna slinker in i den vanliga verksamheten.
Ålands barnfond fick i fjol närmare 4.000 euro. Fonden har investerat i en lägenhet i Åbo och i lekpaviljongen vid barnavdelningen vid Ålands centralsjukhus.
– I övrigt är vi noga med att satsa på verksamhet, som inte är samhällets ansvar, utan ett komplement. Ett projekt som diskuteras nu, är köpet av en häst för ridterapi, säger Tomas Lundberg, sekreterare i fonden.
Oavsett funktionshinder
Ålands neurologiska förening – tidigare Ålands invalider – får ibland mer, ibland mindre via fondinbetalningarna.
– Om någon av våra medlemmar avlidit kan det bli upp till hundra inbetalningar, säger Britt-Marie Nyman som är ordförande i föreningen.
Hon säger att fondmedlen har stor betydelse.
– Vi ordnar olika aktiviteter. På kommande är till exempel en utfärd till Käringsund. Många av våra aktiviteter blir mer kostsamma eftersom olika speciallösningar krävs för att alla medlemmar ska kunna vara med – oavsett funktionshinder, säger Britt-Marie Nyman.
Ålands hjärtfond, som förvaltas av Folkhälsan på Åland, hör till dem som får mest inbetalningar. Annette Lindblom, ekonomiansvarig vid Folkhälsan, säger att medlen enligt fondstadgarna ska användas till aktiviteter för att förebygga hjärtsjukdomar. Det kan vara gymnastik, föreläsningar och kampanjer mot rökning.
Drunknar i mängden
Det råder ingen brist på åländska fonder att välja på. Enebergs begravningsbyrå har 97 olika, Nocturne begravningsbyrå har över 70.
Det är därmed ingen större idé att grund en ny fond. Risken för att den drunknar i mängden är överhängande. Fonder som Ålands telehistoriska förening och Olof Palmes minnesfond hör till dem som i stort sett aldrig väljs.
Vissa fonder får inga inbetalningar alls under ett år. Sedan kan det komma flera på gång.
– Det handlar ofta om fonder knutna till ett äldreboende. Om en person, som bott där, avlidit kan just den fonden få fler inbetalningar. Ibland anges en speciell fond i dödsannonsen och den önskan brukar respekteras, säger Synnöve Blomberg.
Cita Nylund vid Demensföreningen på Åland säger samma sak. Summorna varierar mycket från år till år.
– I fjol fick vi 2.500 euro. I år är vi redan uppe i nästan 4.400 euro, säger hon.
Även till Norge
Josefine Egenfelt vid Röda Korsgården i Mariehamn har märkt en annan sak beträffande minnesadresserna.
– Personer bosatta i Norge har kommit och köpt för att ha på lager. Seden tycks inte finnas på samma sätt där, säger hon.
Helena Forsgård