Snöblandat regn stoppade inte besökarna att komma till Ålands äldsta och största julmarknad i lördags, lillajulmarknaden på Jan Karlsgården i Sund. Marknaden arrangeras av den ideella föreningen Sund kultur, och när Ålandstidningen pratar med projektledaren Susanne Olofsson har besöksräknarna precis just lästs av.
– Vi är jätteglada och nöjda över att kunna konstatera att det var besöksrekord, uppemot 6.000 besökare. Det brukar annars vara 3-4.000 besökare, säger hon.
Oj, det är ett rejält besöksrekord. Varför kom så många i år, tror du?
– Det kan ha att göra med Åland glimrar, där julmarknader lyfts och det samordnas transport. Det var flera bussar med gäster bortifrån. Men det kan också bero på att folk har gjort mindre saker de senaste åren, nu kan man träffas igen, säger Susanne Olofsson.
Åland glimrar är ett nytt initiativ som koordineras av Skördefestens vänner, och går ut på att samla och marknadsföra de åländska julevenemangen.
Cirka 70 försäljare var på plats vid Jankarlsgården och sålde lokala hantverksprodukter, julgodis, juldekorationer, kransar, kärvar, matdelikatesser och bakverk. Susanne Olofsson har stämt av med flera av dem, som även de är jublande glada.
– Försäljarna märkte att det var väldigt mycket folk. Många besökare var här redan tidigt för att köpa godsaker man vill ha på bordet på lillajul, säger hon.
Fullt upp för försäljarna
Kranstillverkaren Åsa Häggblom har sålt kransar på lillajulmarknaden de senaste 15 åren.
– Dagen har varit strålande, över förväntan, säger hon.
Åsa Häggblom berättar att hon dekorerar kransarna på känsla, därför blir det aldrig två likadana. Men hon gör också kransar på beställning och har märkt att det finns en trend.
– 70 procent vill ha röda band, det är julens färg. Men nu har det varit väldigt mycket grått, säger hon.
Lilla Frans Donning går på sin första lillajulmarknad och har en trygg hand att hålla i, morfar Elof Donning.
– Vi har köpt en julkrans och nu ska vi försöka hitta lite julgodis, säger Elof Donning.
Hanna Valve går i klass 5A på Vikingaåsens skola. De har ett bord fullt av chokladbollar, pepparkakor och chokladdoppade marshmallows som de säljer.
– Pengarna ska gå till en klassresa, det är inte bestämt vart vi ska åka, säger hon.
Robert och Sandra Lignell har besökt lillajulmarknaden många gånger för att ta del av julstämningen.
– Det är tradition att åka hit. Vi har druckit glögg och köpt varmrökt lax, säger Sandra Lignell.
Social dag
Med så många besökare är chansen stor att träffa på bekanta. I en backe står familjen Danielsson och småpratar, då och då höjer de handen till hälsning åt någon som passerar.
– Det här kan man kalla för social träning, säger Jonas Danielsson.
Marknaden är del av familjens lillajultradition.
– Vi firar genom att äta mat, umgås med familjen och dricka glögg, säger han.
Fornföreningen Fibula håller till i ett hörn av marknaden. De har tänt en värmande brasa och bjuder på glögg. De tycker att dagen är mycket lyckad, föreningen arrangerar den årliga Vikingamarknaden i Saltvik och vet att det ligger mycket logistik bakom att ordna en marknad.
Glögg är inte något nytt påfund, berättar de. Drycken har anor så långt tillbaka som till medeltiden.
– Glögg har man druckit länge. Men kryddningen var annorlunda förr, säger Lotta Scrtic-Lindholm.
Lina Masing kommer från Estland och har bott på Åland i sju år. Att fira lillajul är en ny tradition henne och hennes familj. I Estland firar man varken lillajul eller lucia.
– Vi förstod inte vad lillajul var först när vi flyttade hit. Det finns vissa skillnader i traditionerna mellan länderna. Påsken firas på ett annorlunda sätt, sedan har vi något som heter Alla själars dag i november, det är inte riktigt som Alla helgons dag utan handlar om att få lycka inför det kommande året, säger Lina Masing.