I våras berättade Ålandstidningen om ödet med skonerten Kuopio från Åland som den 31 juli 1889 seglade förbi södra Gotland. Ombord fanns befälhavaren Anders Jansson, som kallades Vild-Jansson, och med sig hade han bland annat sin 14-årige son August.
På kvällen blåste det upp och skonerten kantrade i ovädret varpå timmerlasten försköts. August, som i stormen beordrats ner i kajutan för att inte komma till skada, blev fast utan chans att ta sig ut. Trots besättningens försök att rädda pojken drunknade han när skonerten till slut slog runt.
Övriga ombord räddades av ett passagerarfartyg och fördes till tyska Lübeck.
Författaren och fartygshistorikern Jakob Ringbom hade svårt att släppa den här historien när han sökte sjömansberättelser till sin bok ”Gotländska skeppsbrott”. För Ålandstidningen berättade han i artikeln från april om att Kuopio flöt mot Hamra på Gotlands sydöstra kust, där hon grundstötte något dygn senare. Tre veckor efter haveriet bärgades August Janssons kropp och han begravdes på Hamras kyrkogård den 30 augusti 1889. Ett enkelt träkors restes, men det har, förstås, varit borta länge.
Samtal om havet
Jakob Ringbom ville ändå hedra pojkens minne och återinstallera ett minneskors för honom och över alla som förolyckats vid Gotlands kuster.
Den 2 augusti var det dags att få korset, tillverkat av svartek från ett förlist fartyg av den lokala hantverkaren Anders Thomasson, på plats och invigt.
Det blev en mycket vacker tillställning, säger Jakob Ringbom.
– Cirka 80 personer deltog i det inledande samtalet i kyrkan som leddes av kyrkoherden Karen Holm. Samtalet kretsade kring havet och skeppet som symbol för kyrkan, berättar han.
Jakob Ringbom själv berättade om förlisningen av Kuopio för alla närvarande, och den tragiska historien om den omkomne pojken som begravdes på en för honom främmande ö av sin far Vild-Anders.
Minnesplatsen
Intill August Janssons sista viloplats på Hamra kyrkogård på Gotland finns en minnesplakett. Texten på den lyder:
Fjortonårige skeppspojken August Jansson omkom då den åländska skonerten Kuopio, förd av fadern Anders Wilhelm Jansson, kantrade och strandade utanför Hamras kust den 31 juli 1889. Pojken begravdes på Hamra kyrkogård den 30 augusti 1889. Ett enkelt träkors markerade platsen. Med åren försvann korset. Sommaren 2023 reste församlingen ett nytt kors i svartek från strandade fartyg utfört av Anders Thomasson, Stora Sindarve. Låt detta kors vara minnesplats över de som mist sina liv i havet längs våra kuster.
Hoburgs församling
Tårfyllda ögon
Vid invigningen framförde den lokala musikern Dan Svensson en version av Lasse Tennanders ”Med revade segel” med en egen text. Lasse Tennander har för övrigt själv sommarställe i Hamra och deltog också vid ceremonin. Slutligen avslutades kvällen med diktläsning av Harald Stjerne som framförde ”Ingen människa är en ö” av John Donne.
– Det var många tårfyllda ögon och en mycket fin stämning under hela akten. När August begravdes 1889 deltog cirka 20 besökare och nu var det flertalet mer vilket känns oerhört fint. Och vi är stolta att August Jansson från Hammarland har fått sin viloplats här, säger Jakob Ringbom.
I samband med artikeln i våras sökte Jakob Ringbom mer information om familjen Jansson.
– Det inkom mycket information om både olyckan, men också om skepparen och fadern Anders Wilhelm Jansson. Tanken är framledes att hela historien kommer fram i boken ”Gotländska skeppsbrott” som är under arbete, säger han.
Under sommaren har han påbörjat vrakletning utanför kusten där Kuopio förliste.
– Hittills har vi hittat ett trävrak, men också stora mängder vrakdelar och svartek från de fartyg som förlist här.