Ålandstidningen når de flesta ålänningar dagligen. Här är en del av gänget som arbetar på tidningen.<@Fotograf>Daniel Eriksson
Foto:

Bild

81 procent av ålänningarna läser Ålandstidningen

19.800 ålänningar i åldern 16-80 år läser Ålandstidningen.

Det visar en färsk läsarundersökning gjord av RAM.

– Undersökningen bekräftar att Ålandstidningen är Ålands klart ledande nyhetsförmedlare och att tidningen är en naturlig del av ålänningens vardag, säger publisher Daniel Dahlén.

Under vårvintern gjorde Ålandstidningen en läsarundersökning där vi dels undersökte hur många som läser tidningen, dels vad läsarna tycker om innehållet. Och resultatet gjorde inte publisher Daniel Dahlén besviken, tvärtom:

– Det är mycket glädjande att se att Ålandstidningen står sig så otroligt starkt i en tid där konkurrensen om läsarens uppmärksamhet är stor, säger han.

Undersökningen gjordes av företaget RAM (Research and Analysis of Media), som gör liknande undersökningar för många av världens största medier.

– Vi valde en välrenommerad aktör för att kunna säkerställa att vi skulle få trovärdiga siffror som även går att jämföra mot andra tidningar runt om i världen. Det ger oss mer fakta att agera på men också siffror att vara stolta över då Ålandstidningens genomslagskraft är unik i jämförelse med andra tidningar, säger Daniel Dahlén.

Enligt undersökningen läser 81 procent av ålänningarna i åldern 16-80 år Ålandstidningen. 70 procent av personerna i åldersgruppen prenumererar på tidningen. Siffrorna är i linje med den utredning om ålänningars medievanor som Ålands statistik- och utredningsbyrå gjorde 2020. Enligt den undersökningen tar 70 procent av ålänningarna dagligen del av Ålandstidningens nyheter, vilket gör tidningen till den ledande nyhetskanalen i landskapet.

Nyheterna engagerar

Förutom att mäta själva räckvidden – det vill säga hur många som läser tidningen – tog RAM också reda på vad läsarna tycker om innehållet i tidningen.

– Nyheter är den kategori som med god marginal intresserar läsarna mest. Roligt är också att förtroendet för vår nyhetsbevakning är högt, och det är nästan det som gläder mig mest. Trovärdigheten är vårt viktigaste kapital, säger redaktionschef Sandra Widing.

Resultat läsarundersökningen

• 81 procent av ålänningarna i åldersgruppen 16-80 år – 19.768 personer – läser Ålandstidningen.

• 70 procent av ålänningarna i åldersgruppen 16-80 år – 17.084 personer – prenumererar på Ålandstidningen.

• Nyheter är det ämnesområde som intresserar läsarna mest, och också det som läsarna vill se mer av.

• Undersökningen gjordes av RAM i mars-april 2024.

Resultatet är inte särskilt förvånande, menar hon. Det finns ett starkt sug efter lokala nyheter, och det är också där som tidningens fokus ligger. Arbetet med att utveckla nyhetsbevakningen är ständigt pågående.

– När vi gjorde om tidningen i våras var bland annat syftet att ge nyheterna ett bättre skyltfönster och mer plats.

– Men vi får inte glömma våra andra bevakningsområden för den skull. Mixen är viktig, och innehållet ska spegla det som händer i samhället. Faktum är att alla våra bevakningsområden får höga betyg i läsarundersökningen.

Vidare noterar RAM att innehållet i tidningen engagerar stort. Läsarna diskuterar ofta innehållet med bekanta och vänner.

– Tidningen har en viktig roll i samhällsdebatten, vilket RAM också lyfter, säger Sandra Widing.

Läsarundersökningen gjordes i form av mejlutskick och telefonintervjuer.

Hittat fel i texten? Skriv till oss