En djurägare åtalas i Ålands tingsrätt för djurskyddsbrott. Djurägaren ska, enligt landskapsåklagare Peter Rikberg, mellan april 2017 och december 2019 uppsåtligen, eller av grov oaktsamhet, bristfälligt skött om sina får.
Enligt stämningsansökan ska 83 djur, motsvarande 75 procent av personens djurbesättning, ha dött till följd av misskötseln. Fåren har varken förts till veterinär för avlivning eller till slakt och under hela tidsperioden ska gården inte ha haft ett enda besök av veterinär.
Dessutom ska flertalet nyfödda lamm ha dött under gärningstiden, även detta på grund av bristfällig skötsel och utfodring. Mellan åren 2018 och 2019 ska lammdödligheten ha uppgått till 50 procent.
Upprepade ÅMHM-uppmaningar
Djurägaren ska heller inte ha ombesörjt att fåren har haft tillgång till dricksvatten som det förutsätts i djurskyddsförordningen, vilket anses vara en delorsak till den höga lammdödligheten. Detta eftersom uttorkning hos tackorna leder till mjölkbrist.
Mellan september 2018 och december 2019 ska fårägaren ha fått upprepade anvisningar och uppmaningar av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) att åtgärda bristerna, dock utan att något har förbättrats.
Fårägaren själv bestrider brott och hävdar att han har gjort så gott han har kunnat för att inte förorsaka djuren onödigt lidande.
Landskapsåklagare Peter Rikberg yrkar på ett villkorligt fängelsestraff i spannet fyra till sex månader, samt tilläggsdagsböter. I övrigt yrkas även på ett minst fem år långt djurhållningsförbud för mannen, förbudet ska gälla såväl får, grisar som kor.
Dom faller senare.