”Av våra tillgängliga medel går totalt cirka 75.000 euro till olika forskningsprojekt. Huvuddelen av dem avser medicinsk forskning eftersom vi disponerar flera fonder med detta syfte”, säger stiftelsens preses Lars Ingmar Johansson i ett pressmeddelande.
De som får stipendier och bidrag i år är:
Ur stiftelsens allmänna fonder, sammanlagt 9.500 euro
Ekon.dr. Agneta Karlsson, Sund, får 8.500 euro för delfinansiering av forskningsprojektet ”Åländska kvinnor i färjerederiernas tjänst – en studie av kvinnor i serviceyrken ombord på färjorna 1959-1980” .
Pol.dr., docent Lars Westerlund, Helsingfors, 1.000 euro som bidrag för arkivforskningar i ett projekt ”Flyktingströmmar och Tysklandsdeporteringar på Åland 1918”.
Ur Valter, Tommy, Bengt och Anni Blomqvists minnesfond, sammanlagt 11.000 euro
Författaren, redaktör Karin Erlandsson, Mariehamn, 4.500 euro som bidrag för fortsatt arbete med ett romanmanus om ålänningar till sjöss.
Fil.mag. Folke Husell, Mariehamn, 3.000 euro som bidrag för produktionen av en filmdramatisering av historien om den unika modellen av fyrmastbarken Ponape och dess skapare.
Filmklubben Chaplin, 1500 euro som bidrag för finansiering av filmvisning i skärgårdskommunerna i samband med kortfilmfestivalen ”Vera” 2017.
Författaren, lektor Robert Liewendahl, Mariehamn, 2.000 euro som bidrag för att skriva ett skådespel om Gustav IV Adolfs resa över Åland och till och från St Petersburg år 1800. Pjäsen baseras på arkivstudier och uppsättningen äger rum 2017 i samverkan med lokala krafter på Sottunga.
Ur Henrik Nylunds fond för skärgårdskultur, sammanlagt 2.700 euro
Skärgårdsteatern, 1500 euro för turnén 2017 med fem till sex föreställningar på Åland huvudsakligen i skärgården.
Dokumentärfilmaren Henrik von Martens, Helsingfors, 1000 euro som bidrag för produktion av dokumentärfilmen ”Sälskärs Bengt” som behandlar Bengt Häger och dennes arbete för kunskapen om livet på Sälskärs fyr.
Reserveras för elevstipendier vid Föglö grundskola. 200 euro.
Ur Minnesfonden för Elis och Sven Pettersson samt Svea Dahlblom 2.500 euro
Helena Dahlblom-Blomqvist, Mariehamn, 1.500 euro som bidrag för tryckning av boken ”Skåv av Erikas-Svea”. Boken utgörs av dikter och andra texter skrivna av Svea Dahlblom.
Kökars hembygdsförening r.f., 1.000 eurp som bidrag för utgivning av en bok med dokumentära bilder från Kökar kompletterade med intervjuer.
Ur Ingmar och Anne-Berit Nordlings stipendiefond överförs 750 euro till Ålands Lyceum för att utdelas som stipendier inom matematik och naturvetenskap.
Ur Fonden för åländsk medicinsk forskning sammanlagt 21.700 euro
Borreliagruppen genomm professor Dag Nyman 14.000 euro för fortsatt forskning om fästingburna infektioner, särskilt avseende utveckling och finslipning av den objektiva diagnostiken för att påvisa aktiv pågående borreliainfektion. Samarbetspartner i den del av forskningen som gäller hur bakterier överförs från fästingar till huden är Linköpings universitetssjukhus.
Med. dr. Erika Boman, Mariehamn, 4.200 euro för utvärdering av förändringar i arbetssätt som förordningen om prehospital akutsjukvård på Åland medfört.
Med. lic. Kira Hongell, Mariehamn, 2.500 euro för forskning inom ramen för hennes doktorsavhandling år 20l7 som utgör en viktig länk i forskningen om den svåra neurologiska sjukdomen multipel skleros (MS).
Doktoranden Sami Saku, Mariehamn/Helsingfors, 1.000 euro som stöd för en blivande avhandling om avvikelser i vårdprocesser vid knäledsplastik.
Ur Thure Nordenfelts fond 45.000 euro
Med.dr. Jimmy Sundblom, Uppsala/Mariehamn, 45.000 euro för sina fortsatta studier kring proteomikundersökningar av cerebrospinal vätska vid Huntingtons sjukdom. Det övergripande målet för undersökningen är att öka förståelsen för de patologiska processerna som ligger bakom denna sjukdom.
Petra Dahlgren