Bankdirektörerna tycker att det är media som gett Ålandsbanken i Finland epitetet exklusiv bank.
Men det är ändå med illa dold stolthet de framhåller att deras kunder öster om Skiftet har god ekonomi. På bilden bankdirektörerna Anne-Maria Salonius och Pekka Nuutinen.
NÄRINGSLIV Bankdirektör Marja Latola på Esbo-Hagalundkontoret visar upp en typisk Ålandsbankenlokal. Med en skillnad dock: på entréplanet finns visserligen två kassor, men inga kölappar.
Foto:
-Till private banking köar man inte, säger Latola och ler.
I stället tar man emot kunder i enskilda rum och diskuterar bakom stängd dörr. Så ser det ut på samtliga kontor på fastlandet.
Interiören påminner annars om vilket Ålandsbankenkontor som helst. Till och med de brunvita namnskyltarna på dörrarna är likadana som på Åland.
Innanför ytterdörren finns en soffgrupp och ett bord med dagstidningar och magasin, däribland Ålandstidningen.
-Alla kontor har någon av de åländska tidningarna. Man väljer själv vilken, säger Pekka Nuutinen, bankdirektör och sektorchef för Ålandsbanken i Finland.
Ambassadtänkandet, som också var en av orsakerna till att banken etablerade sig på fastlandet, märks också den 9 juni då alla kontor bjuder på Ålandspannkaka.
Funderade på namnet
Ålandsbanken har i dag största delen av sin business på fastlandet. Bankens vd Peter Wiklöf besöker Helsingfors en gång i veckan. Men han har inget eget rum på något av kontoren, det skulle inte kännas "Ålandsbankenmässigt", säger han.
-Vi har ganska små kontor och försöker använda lokalerna så effektivt som möjligt.
Banken grundade sitt första kontor i Finland 1982. Adressen var Unionsgatan i Helsingfors.
Visst funderade man på hur namnet Ålandsbanken skulle klinga på fastlandet, men man konstaterade att för de flesta är Åland förknippat med något positivt.
-"Ahvenanmaan pankki"... Nej, säger Peter Wiklöf.
Och Jokimaan (Å-land) pankki var knappast heller ett alternativ, skojar Pekka Nuutinen.
Riktad marknadsföring
I dag visar varumärkesundersökningar att namnet har ett gott rykte, men att få vet vad banken står för. Och det är kanske inte så konstigt. Ålandsbanken är en liten bank med finländska mått mätt. Man har 1,5 procent av marknadsandelarna.
-Vi har inte så många kunder i antal, men volymmässigt, säger Marja Latola.
Ändå vill banken inte profilera sig som de rikas bank, det påpekar Pekka Nuutinen och Peter Wiklöf flera gånger.
-Vi är en bank för de med stabil ekonomi, säger Wiklöf.
Marknadsföringen är personlig och riktad mot en viss målgrupp. Man är noga med i vilka tidningar man syns och kampanjerna ska hålla hög klass.
-Ganska långt är det våra kunder som gör reklam för banken, säger Nuutinen.
Ålandsbanken har 50.000 kunder på fastlandet. Även om de flesta är finskspråkiga ska de som jobbar på banken kunna betjäna på svenska, vilket är en konkurrensfördel.
Förvaltar 1 miljard
Orsaken till framgången i Finland stavas trygghet och god service.
Efter bankkrisen i början av 1990-talet, där Ålandsbanken var den enda finländska bank som klarade sig utan statligt stöd, blev förtroendet för banken stort.
-Vi hade ett gott rykte som en försiktig bank, säger Peter Wiklöf.
Under 1990-talet öppnade man sju kontor i Finland. Osäkerheten med vad EU skulle innebära för Åland gjorde att man ville diversifiera verksamheten.
Till att börja med specialiserade man sig på bostadslån.
-Det är fortfarande en viktig produkt. Men vi har blivit betydligt bättre på att spara och placera, säger Wiklöf.
I dag sker tre fjärdedelar av utlåningen i Finland och två tredjedelar av depositionerna kommer också härifrån. Dotterbolaget Ålandsbanken Asset Management Ab förvaltar sammanlagt en miljard euro. Mediankunden är, enligt vd Stefan Törnqvist, en företagare eller en person som sålt sitt företag och har 1,5 miljoner euro i kapital.
-Plus att vi förvaltar alla Ålandsbankens fonder, säger han.
Viktigt vara bäst
Pekka Nuutinen konstaterar att Ålandsbanken aldrig kan bli störst i Finland-och det är heller inte ambitionen-men man vill vara bäst. Kunder som väljer banken gör ett aktivt val, menar han. Oftast har de lämnat en av storbankerna till förmån för den åländska aktören.
Är det fint att vara kund hos er och betala med Ålandsbankenkort?
-Nog finns det kunder som är stolta. Men nog kan våra kunder också vara kritiska, säger Nuutinen.
-Det syns att Premiumkortet är ett exklusivt kort, tillägger Anne-Maria Salonius, bankdirektör för kontoret på Alexandersgatan.
Negativa till Aktia
I Finland verkar Ålandsbanken sida vid sida med "finlandssvenskarnas bank" Aktia, som är näststörsta ägaren i Ålandsbanken. Pekka Nuutinen ser personligen inga problem med det.
-Våra kunder är i ganska hög grad våra kunder för att de inte vill vara Aktias kunder. Risken med en fusion skulle vara att de valde något helt annat. Det har många kunder sagt, säger han.
När det var aktuellt med en fusion mellan det två bankerna ville många kunder diskutera frågan.
-Det var ganska en ganska pinsam situation, för vi visste ingenting, säger Nuutinen och tillägger:
-Men jag tror att det där är en starkare fråga på Åland.
Så era kunder är negativa till ett samgående?
-De är de signaler vi har fått. Men kan man kan dra några större slutsatser av det?
Riktar blickarna västerut
Banken har för närvarande inga större expansionsplaner i Finland. Ett kontor 100 kilometer västerut från huvudstadsregionen är en fråga man diskuterat länge.
Eller ska man sköta den servicen digitalt, via telefon och med hembesök av kundrådgivare, så som man sköter kontakten med sina 30-40 kunder uppe i norra Finland?
-Inget är klart ännu, säger Pekka Nuutinen.
Sedan tidigare är det känt att Ålandsbanken blickar västerut. Dotterbolaget Crosskey Banking Solutions är redan etablerat i Stockholm.
Sandra Widing