Abdullah Matiat bor i Mariehamn tillsammans med sin fru och barn. Han flyttade till Åland 2009 från Sverige, dit han kom som flykting 2002.
Hans tre bröder Adil, Attila och Akin med familjer, inklusive barn och barnbarn, bor i Iskenderun och Antakya i Hatayprovinsen i Turkiet, ett av de områden som drabbats värst av jordbävningarna i början av veckan.
Den första jordbävningen ägde rum natten mot måndag, och genom familjens gruppchatt stod det snart klart att två av Abdullah Matiats bröder tagit sig ut ur sina hem. Men den tredje brodern, Adil, hörde de inte av.
– Hans dotter som bor på Cypern fick inte heller kontakt.
Efter mer än tolv timmars ovisshet fick hon till slut, genom en bekant, veta att Adil och resten av familjen levde, men att det varit problem med mobiltäckningen.
Bodde i bilarna
Nu bor den ena brodern med sin familj tillsammans med flera andra familjer i ett kafé, som inte är byggt av betong som därför inte är lika farlig att vistas i vid ytterligare jordbävningar.
De andra bröderna bodde i sina bilar de första dygnen. Men det har varit ovanligt kallt i området.
– Dagen innan jordbävningen började det snöa. Det är inte vanligt. Veckan innan var det 20 grader varmt där, säger Abdullah Matiat.
Nu har dessa bröder åkt till staden Mardin där deras syster bor.
– Men det skakade av jordbävningen även där, så det är inte ett väldigt säkert ställe.
I Iskenderun och Antakya går det inte att vistas i husen. Abdullah Matiat visar ett fotografi av huset som brodern Akin bodde i. De stora skadorna är synliga på fasaden.
– Alla hus har skadats, även de som inte har rasat.
”Mycket svårt”
Bröderna och deras familjer är tacksamma över att de fortfarande lever, säger Abdullah Matiat.
– Fastän de har förlorat mycket kan de inte tänka på det nu. Det är viktigare att klara sig i katastrofen.
För honom själv känns det jobbigt att inte kunna göra något.
– De har inte förlorat sina liv, alla lever fortfarande. Men många andra har förlorat sina liv. Det är mycket svårt. Jag tror inte att någon kan hantera detta.
Han säger att han knappt kan titta på nyheterna.
– Det känns jättedåligt. Alla ber om hjälp, vissa av dem har sina barn kvar under massorna. Hela städer blev förstörda. Det är fortfarande kallt. Man hör instängda som skriker. Och det finns inte tillräckligt med hjälpmaterial. Det går inte bara att gräva med sina händer.
Abdullah Matiat säger att hjälp från staten inte har nått fram.
– Men människor hjälper varandra. Och det finns föreningar som samlar in pengar och hjälper till.
Han besökte själv området i somras.
– Iskenderun är en hamnstad, ungefär som här. Det finns fina stränder och även berg i närheten. Det är en mycket gammal stad som var jättefin.
» Fakta
Jordbävningen
• Klockan 04.17 på måndagsmorgonen skakades södra Turkiet och nordvästra Syrien av en jordbävning med magnituden 7,8.
• Jordbävningen, som hade ett djup på 17,9 kilometer, följdes av flera efterskalv.
• Epicentrum låg nära Turkiets gräns mot Syrien och kändes också på Cypern och i Libanon.
• Dödssiffran hade på torsdagskvällen stigit till 17.500 varav omkring 13.000 i Turkiet. Världshälsoorganisationen WHO befarar att det slutliga antalet döda kan ligga kring 20.000.
• Jordbävningen är den mest förödande i världen på över tio år.
Källa: Svenska Yle