Under hösten har Självstyrelseparken, som ligger mellan lagtingshuset och Hotell Arkipelag i Mariehamn, förvandlats till en byggarbetsplats. Parken, som också fungerar som tak för ett garage, genomgår en omfattande renovering för att åtgärda läckage och samtidigt få ett efterlängtat ansiktslyft. Ålandstidningen besökte platsen för att få en inblick i arbetet som förväntas ge parken ett helt nytt liv.
Vädret en utmaning
Med byggmaskiner i full gång och ett tält som skyddar mot väder och vind arbetar ett tiotal personer från Allbygg för att hålla tidsplanen, trots utmaningarna.
– Vi började i september och har nu grävt bort allt material ner till konstruktionen, berättar Roland Jansson, ansvarig arbetsledare från Allbygg.
Nästa steg har varit att gjuta ny fallbetong, en lutande betong som säkerställer att vatten leds bort mot brunnarna. För att garantera att problemet med läckage inte återkommer läggs fyra lager vattenisoleringsfilt.
Självstyrelseparken
• Parken byggdes på 1970-talet och gjordes om i sin nuvarande tappning 1997. Myrielle och Stig Svahnström vann arkitekttävlingen för utformningen av parken.
• Parkens totala yta är 6.500 kvadratmeter.
• Parken fungerar även som tak för ett garage. Det drabbades av läckage till konstruktionsbetongen för några år sedan, med risk för sprickbildning.
• Ett omfattande renoveringsprojekt pågår, inklusive ett ansiktslyft för parken. Projektet beräknas kosta närmare tre miljoner euro.
Det viktigaste just nu är att få på filten så snart som möjligt, särskilt innan vintern sätter in på allvar, menar Roland Jansson. Arbetet med att renovera en öppen yta ställer höga krav på att hantera väderförhållanden. Den första snön har redan skapat hinder.
– Snön i torsdags och fredags var en mardröm. Vi kan arbeta trots snön, men allt går långsammare. Om det skulle komma en meter snö blir det naturligtvis ännu mer utmanande.
Trots utmaningarna håller projektet både tidsramar och budget, och parken beräknas stå klar för allmänheten i juni 2025.
– Det tillkommer alltid vissa extrakostnader, men inga större summor, säger Martin Karlsson, enhetschef vid Landskapets fastighetsverk.
Ny design
Arkitekten Daniel Andersson vid Fastighetsverket beskriver hur parken får en ny design som förbättrar både funktion och utseende.
– Tillgängligheten blir mycket bättre. Vi bygger en hiss och en ny bred trappa som knyter ihop parken med Mariehamns trottoarer och gångstråk, säger han.
Parken får också olika zoner med varierande karaktär. Närmare Hotell Arkipelag skapas möjlighet för uteserveringar, medan området vid lagtingshuset fokuserar på säkerhet och tillgängliga entréer. Växtligheten blir helt ny, med träd, buskar och gräsmattor som ersätter den gamla vegetationen som sett sina bästa dagar.
– Det blir ingen folkpark utan en monumentalpark för landskapsregeringen och lagtinget, men samtidigt mer vistelsevänlig, säger Daniel Andersson.
Lyft för Mariehamn
En viktig del av projektet har varit att återanvända material där det är möjligt. Bland annat behålls vissa ytskikt, konstruktioner och konstverk.
– Vi har faktiskt lyckats återbruka större delen av ytskiktet, säger Daniel Andersson.
Statyn med sälarna och konstverket ”Non Violence” återplaceras i parken, samtidigt som nya platser för konstverk skapas. Dessutom får reliefen av landskapsvapnet, som tidigare prydde lagtingets fasad, en plats i den nya parken.
Hotell Arkipelag får tillbaka sitt garage redan på fredag, vilket underlättar parkeringssituationen för deras gäster.
– Trots renoveringen tycker vi att parkeringslösningarna har fungerat bra överlag, säger Martin Karlsson.