Det var i februari 2018 som stadsfullmäktige fattade beslut om att ändra stadsplanen för bland annat området Rönnbergs torg. Företagen Bruson Invest Ab och Rundbergs bil & service lämnade in besvär mot detaljplanen.
I sitt besvär till ÅFD skriver de att området är en gammal soptipp där mycket varierande avfall har deponerats. Det krävs provtagning och analyser för att få kunskap om hur dessa föroreningar beter sig i marken, menar de.
”Att i dag börja rubba soptippen riskerar medföra oanade följder för miljön, närliggande fastigheter och vatten. Hela projektet och dess inverkan av byggnation på området är outredda”, skriver de.
Olagligt beslut
ÅFD konstaterar att stadsfullmäktige, genom att inte ha övervägt behovet av en miljökonsekvensbedömning (MKB), har fattat beslutet i felaktig ordning och att det därför ska upphävas.
Det framgår tydligt att marken på området innehåller föroreningar och på grund av det går det inte att bortse från att byggprojektets miljökonsekvenser vore betydande. Därmed går det inte att direkt utesluta behovet av en miljökonsekvensbedömning, fastslår ÅFD och hänvisar till EU-domstolens rättspraxis, MKB-lagen och plan- och bygglagen.
I och med att ÅFD konstaterar att beslutet varit olagligt ser man inte någon anledning att ta ställning till synpunkterna i det inlämnade besväret.
”Helt horribelt”
Roger Rundberg, vd för Rundbergs bil & service, har inte hunnit läsa igenom ÅFD-beslutet när Ålandstidningen når honom. Han vill därför inte kommentera det, men säger dock att han är nöjd med det.
– Det kan inte gå till så som staden ville, med att bygga på en soptipp. Det hade varit helt horribelt. När vi började gräva i närheten för att bygga kom det upp gamla djurkroppar och allt möjligt, det går inte att beskriva.
Mariehamns stad menar å sin sida att besväret ska avslås och att man inte försummat sin skyldighet att göra utredningar. De hänvisar till en utredning av företaget Sweco som ingår i stadens beslutsunderlag för området.
ÅFD anser dock att utredningen inte kan ersätta ett regelrätt övervägande av behovet av en miljökonsekvensbedömning.
Stadsarkitekten Sirkka Wegelius som beredde detaljplanen har inte heller hunnit läsa avgörandet när Ålandstidningen pratar med henne.
– Men det är klart att vi inte är så nöjda. Vi tycker att det är bekymmersamt, för vi har tappat så mycket tid redan och hade haft förhoppningen att komma igång med byggandet. Vi skulle behöva tomterna för äldreboende bland annat.
ÅFD skriver i sin motivering att ni inte övervägt att göra någon miljökonsekvensbedömning. Varför gjordes inte det?
– Från vår sida har vi inte ansett att det skulle behövas i det här stadsplaneringsskedet, utan att det skulle göras i samband med förverkligandet. Nu måste vi diskutera med stadsledningen vad vi vill göra – om vi är nöjda med beslutet eller om vi ska besvära oss.