Som Ålandstidningen tidigare berättat har det de senaste två veckorna arbetats febrilt på att hitta lösningar för de patient- och blodtransporter som drabbas när den reguljära flygtrafiken ligger nere från mitten av maj till början av juli.
– Vi har haft möten mellan ÅHS och landskapsregeringen och tittar som bäst på en rad alternativ. Det stora flertalet flygtransporter kommer att kunna ske med ambulanshelikoptern, men de som åker för strålbehandling behöver stanna i Åbo under veckorna. Så är det även på andra håll där det är långt till sjukhuset, men innebär tyvärr att vi inte kan upprätthålla samma goda service som vi är vana med, förklarar överläkare Anders Westermark.
Han säger att man nyligen haft möte om hur man ska sköta blod- och vävnadstransporterna, men att det ännu är för tidigt att säga något konkret.
Hjälp från övriga Norden
– Däremot är det osäkert om vi i extremfall kan transportera en intuberad intensivvårdspatient med säng och allt. Det finns risk att vikten blir för hög för Uppsala-helikoptern. Därför har jag skrivit till det Nordiska beredskapssamarbetet och frågat om vi kan få assistans med en stor helikopter från de andra länderna ifall gränsbevakningens Superpuma inte är tillgänglig.
Finländska media har nyligen skrivit om framtiden för ambulanshelikopterverksamheten. I det sammanhanget har det uttryckts oro för Babcocks ekonomiska situation. Bolaget har drabbats av att de planerade sjuktransporterna i Sverige minskat kraftigt under pandemin.
Babcock Scandinavia har ett femårigt avtal med ÅHS som gäller till 31 januari 2024 med möjlighet till förlängning i två plus två år.
– Jag talade med chefen i Sverige i tisdags och han säger att det inte finns några problem, säger Anders Westermark.
Babcock-koncernen har sitt säte i Storbritannien och är Europas ledande aktör i branschen. Man sköter även ambulanshelikopterverksamheten från åtta baser i Sverige och ambulansflyget i Norge.