Ålandstidningen har i tidigare artiklar skrivit om Finavias kommande renovering av Mariehamns flygplats och de problem som det leder till för Ålands hälso- och sjukvårds transporter till och från Åland.
– Det har varit ett ärende i styrelsen sedan den 26 mars, då vi lyfte frågan till landskapsregeringen, säger Wille Valve.
Sedan dess har ÅHS och landskapsregeringen samarbetat för att hitta en lösning, säger han.
Nu står det klart att ersättande transporter ska ordnas på flera olika sätt. ÅHS avtalshelikopter kan utföra de flesta patienttransporter, men den måste saneras på ett omfattande sätt efter transport av en covid 19-patient. Det leder till flera timmars driftstopp.
Gräsbevakningens Superpuma kan endast användas i undantagsfall, enligt Wille Valve.
– Den kan användas i extremfall, alltså när det gäller liv eller död.
Sängbundna patienter eller patienter med respirator kan transporteras med Uppsalas intensivvårdshelikopter.
– Den kan även flyga till Åbo.
Behöver stanna i Åbo
Cancerpatienter som får strålbehandling i Åbo kommer inte att kunna åka fram och tillbaka över dagen under den här perioden. De behöver i stället bo i Åbo under behandlingsveckorna.
Transporter av vävnadsprover kan lösas på olika sätt. Proverna transporteras normalt sett med flyg till Helsingfors.
– Vi kan byta laboratorium från Helsingfors till Åbo och sända proverna dit med färja. Eller så kan vi sända dem med egen kurir med färja till Åbo och bil till Helsingfors, säger Wille Valve.
ÅHS eget laboratorium skulle kunna utföra viss annan testning och sedan konsultera kollegor i Helsingfors när resultaten ska utvärderas.
– Det här skulle kunna vara en positiv verksamhetsförändring som kan bli billigare, säger Wille Valve.
Saknar lösning
Sammantaget har ÅHS och landskapsregeringen gjort det som går att göra för att minimera riskerna med stängningen, säger han.
– Men det förutsätter att vi inte får ett större utbrott av covid-19. I så fall måste vi ta fram en ny färdplan i brådskande ordning.
Wille Valve uppmanar därför alla ålänningar att göra vad de kan för att det ska blir så få fall av covid-19 som möjligt.
Ett glädjande besked är att Air Leap meddelat att man inte kommer att ha sitt vanliga sommaruppehåll i år, säger han.
– Det stärker vår tilltro till att vi nog kommer att klara det här.
Ett par områden är dock fortfarande oklara. ÅHS har till exempel begärt in en offert på ett sjöflygplan med 8–9 platser som skulle kunna trafikera Mariehamn-Åbo. Tanken är att planet skulle kunna ligga i Åbo under dagen och flyga tillbaka på kvällen. Sommaren är dock högsäsong i den branschen, säger Wille Valve.
– Men det kan bli aktuellt. Vi har inte stängt den möjligheten än, säger han.
Ett annat område som saknar lösning är de tunga patienttransporter som kräver vingburen flygtransport. Här har ÅHS tagit kontakt med företrädare för det nordiska beredskapsavtalet. Svar därifrån väntas inom kort.