Air Leap tog över flygtrafiken mellan Mariehamn och Stockholm efter att Nextjet gått i konkurs i slutet av maj. Sedermera öppnade flygbolaget också linjen till Åbo, på vilken man bland annat flyger patienter från ÅHS till sjukhuset i Åbo.
Klagomålen på trafiken har varit många – inte minst från landskapsregeringen som stöder Stockholmstrafiken med över en miljon euro årligen. Bland bristerna finns att det flygplan man använt har varit mindre än det avtalet med landskapet stipulerar, avgångstiderna har inte varit avtalsenliga, förseningar har varit vanliga och personalen ombord på flygplanen har inte talat svenska.
Kallades till möteI måndags kallades representanter för näringslivet, de politiska partierna och ÅHS till landskapsregeringen (LR) för ett informationsmöte om läget och en diskussion om flygets framtid.– Grundläggande för mötet var att landskapet ville veta hur näringslivet känner inför det hela, hur man ser på flygtrafikens framtid, hur nödvändig flygtrafiken är, och om det fungerar med det nuvarande konceptet med det lilla jetstreamplanet, säger Per-Erik Cederkvist, upphandlare på infrastrukturavdelningen.
Centerns ordförande Veronica Thörnroos var en av deltagarna på mötet, och enligt henne ville infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ) ha råd och höra vilka tankegångar som fanns bland deltagarna. Själv riktade hon redan tidigt i somras kritik mot att LR inte valde det åländska alternativ som fanns.– Jag tycker det är intressant att man valde att göra som man gjorde, trots att många avrådde. Vi såg också att den svenska regeringen avslutade avtalen med Nextjets konkursbo. Vi hade ett åländskt bolag som kunde starta upp snabbt, säger Veronica Thörnroos.– Vi står inför ett jätteproblem och nu vill de ha hjälp att lösa det. Vi hade ett förslag tidigt, men det valde de att nonchalera helt och hållet. Nu vill man ha råd, men det är svårt för oss som inte varit delaktiga i processen.
Planet för litetPer-Erik Cederkvist berättar att ett av de centrala ämnena på mötet var planets storlek. I det avtal som landskapsregeringen hade med Nextjet, och som Air Leap nu flyger på via danska DAT, stipuleras ett betydligt större plan än det 19-sitsiga som oftast trafikerar Mariehamn i dag.– Vi ställde frågan till Magnus Ivarsson, vid för Air Leap, om de hade ett större plan i bakfickan. Svaret var japp, de har tre.
Förhoppningen från LR är Air Leap börjar trafikera Mariehamn med avtalsenliga plan snarast. I vägen ligger den utvärdering av Air Leap som svenska Transportstyrelsen gjort under ett antal veckor. Under tisdag och onsdag den här veckan har det sista steget mot ett europeiskt certifikat, ett AOC, tagits och i dag ska Air Leap få besked från Transportstyrelsen om man får certifikatet.– Air Leap har använt sig av DAT för att de har AOC. Nu väntar vi på besked från Air Leap, sedan får vi igen dra våra slutsatser. Och även om de verkligen börjar flyga med ett avtalsenligt plan.
Per-Erik Cederkvist berättar att LR ställt en rad frågor till Magnus Ivarsson om de rapporterade problemen, brotten mot avtalet och hur Air Leap ska uppfylla avtalet i framtiden. Ivarsson har bett att få svara i dag, när beskedet från Transportstyrelsen kommit.
Börjar ni förlora tålamodet?– Tålamodet och krutet som vi satsat på det här börjar ta slut. Vi har nog försökt hantera det professionellt och diskuterat med diverse nyckelpersoner. Men kommer de med en Saab 340 är saken en annan, då flyger man enligt avtalet och trafikplikten och då har de full rätt till ersättning. Hittills har vi inte betalat en cent för trafikplikten sedan Nextjet, säger Per-Erik Cederkvist.
LR har också upplevt det som problematiskt med den bolagskonstruktion som råder runt Air Leap. Danska DAT övertog avtalet från konkursboet efter Nextjet genom att norska Olsen Gruppen köpte avtalet. Sedan bildades Air Leap, som hittills fungerat som marknadsföringsbolag och tagit hand om markservicen. Med AOC-certifikatet får Air Leap rätt att bedriva flygtrafik i hela Europa.
Många inblandadeEn ytterligare försvårande omständighet i det hela är att Air Leap har engagerat ett holländskt flygbolag för att sköta själva flygandet, vilket också gissningsvis kan vara orsaken till bristen på svenska från ombordpersonalen.– Vi sköter våra kontakter med DAT. Sedan är det deras problem att Air Leap eller vem det nu är, i något skede har tagit in ett holländskt flygbolag. Men det har vi inte godkänt, säger Per-Erik Cederkvist.
I dag blir beskeden som Air Leaps vd Magnus Ivarsson ska ge till LR avgörande för hur LR går vidare med trafiken. Alternativen är att ge Air Leap resten av Nextjet-avtalet (sträcker sig till och med februari 2020), eller avbryta avtalet och upphandla trafiken på nytt.– I morgon (läs: i dag) får vi förhoppningsvis veta hur det blir och när man i sådana fall har ett avtalsenligt plan, säger Per-Erik Cederkvist.Ålandstidningen har sökt såväl infrastrukturminister Mika Nordberg som Niklas Karlman, biträdande avdelningschef, för en kommentar utan att lyckas.
Jonas Bladh