Teaterföreställningen ”Husfluga, ljusfluga” är ett skådespel inom ramen för teaterprojektet Live 2 som syftar till att öka tillgängligheten för dans- och teaterföreställningar i skolor och på daghem i landet. Projektet leds av den finländska föreningen Konsertcentralen, vilken har som mål att främja musikverksamhet i fostrande syfte i landets daghem och skolor. Själva Föreställningen är producerad av dansgruppen Katve [blind spot].
– Konsertcentralen har varit verksam i 60 år, men det är första gången som föreningen ordnar med evenemang i en åländsk skola så det är jättekul, säger producent Heta Keskinarkaus.
Husfluga, ljusfluga handlar om ”världens största” fluga och dess intresse för böcker och andra insekter. Katve [blind spot] har tidigare turnerat runt om i landet med uppträdandet.
– Föreställningen riktar sig till barn i de lägre åldrarna, 3-9 år, säger Heta Keskinarkaus.
Konsertcentralen
• Konsertcentralen jobbar med att främja musikverksamhet i undervisningssyfte i landets daghem och skolor.
• Föreningen arrangerar årligen mellan 1200–1700 konserter och workshops.
• Artisterna är professionella aktörer med musikalisk bakgrund.
• Live 2-projektet är en fortsättning på det tidigare Live-1 projektet (2021–2022).
• Projektet får finansiering av Undervisnings- och kulturministeriet.
Den stumma flugan spelas av Heidi Masalin som även skapat framförandets koreografi och danser. Uppträdandet ackompanjeras av Eppu Nuotios inspelade dikter och rim om insekter och småkryp.
Pedagogisk baktanke
Husflugan Heidi Masalin dansar och rör sig akrobatiskt mellan staplar av böcker på scenen. När flugan dansar in i böckerna och de rasar omkull hörs fniss och skratt från publiken i skolans gymnastiksal.
Även om husflugan gillar att läsa finns det även andra syften med föreställningen utöver att väcka läsintresse hos eleverna.
– Uppträdandet fokuserar även på att introducera dikter, naturen, insekter och kroppsspråk för barnen förklarar Heidi Masalin.
Programmet pågår i en halvtimme och även om flugan aldrig talar, utan bara dansar och gör akrobatiska konster på scen, tycks i varje fall eleverna uppskatta föreställningen.
Efter uppträdandet ger några elever från den gästande klassen 2C från Ytternäs skola sina recensioner av föreställningen.
– Jag tycker föreställningen var jättebra, säger Pantaree Rattananet.
Victor Haals anser att framträdandet var bra eftersom det bjöds på dans och humoristiska inslag och han får medhåll från klasskamraten Sofia Waller.
– Teatern var bra eftersom den inspirerar till läsning, avslutar Rio Finnerman recensenternas utlåtanden.