UNGT VAL Akutpersonalen ställs dagligen inför svåra medicinska beslut. Kraven och förväntningarna är högt ställda.
-Ibland skulle kanske behövs lite mer morot och konstruktivitet för att få till en stimulerande arbetsmiljö, funderar Jan Österberg.
Över hälften av de som kommer in till akuten på Åland har inre medicinska besvär. Benbrott och liknande kirurgiska problem är också mycket vanliga.
-Stroke och hjärtbesvär, benbrott och sår ser vi dagligen, säger akutchefen Jan Österberg.
Det finns på Åland en stor mängd handeldsvapen, men olycksrisken tycks ändå inte vara så stor.
-Det är mindre vanligt att vi får in skottskador. Och det måste man säga är ganska anmärkningsvärt med tanke på andelen vapen på Åland, säger Österberg.
Fylleproblem
Mycket av det som leder till akuten sker under påverkan.
-Sällan går det en natt utan att vi har någon fylla. Ofta är färjorna en bidragande orsak till fylleproblem.
Drogrelaterade olyckor och besvär är mindre vanligt och i de fall det händer är det bland erkända missbrukare.
-Rena överdosproblem kan jag inte erminnas sen länge åtminstone. Däremot är det vanligare med abstinensfall. Abstinens har ju kort sagt med tillgången att göra, och annars så blandar missbrukare ibland preparat och då blir det för mycket på en gång.
Lång och kort väntetid
De insändare eller klagomål som brukar dyka upp vad gäller ÅHS och akuten gäller väntetiderna.
-Vi har ingen statistik över väntetider på akuten, så jag har svårt att uttala mig om hur väntetiderna är här jämför med andra ställen.
För varje person som kommer in till akuten med besvär, görs en medicinsk prioritering om hur allvarligt symptomen för varje person är.
-De som har mindre allvarliga symptom får därmed ofta vänta länge, och då uppfattas det tyvärr lätt som att väntetiden är lång.
Stimulerande arbetsmiljö
Jan Österberg poängterar hur viktigt det är att faktiskt vara konstruktiv och sporra personalen i sitt arbete. Med alla högt ställda krav och förväntningar menar han att det behövs mer "morot".
-En stimulerande arbetsmiljö och nöjd personal gör ett bättre jobb och gagnar patienten rakt av.
ÅHS är en del av ett politiskt system och beslutsvägarna kan ibland vara långa.
-Ofta upplevs det från "golvet" att det är mycket byråkrati och långsamma beslutsvägar. Det kan kännas lite tungt ibland när personalen behöver en förändring snabbt, medger Österberg.
Kommentarer från Björn-Olof Ehrnström, förvaltningschef för Ålands hälso- och sjukvård samt chefsläkare Margareta Bondestam finns på Ålandstidningens valsida Val 07.
På grund av tekniska problem fungerade inte röstningen på hemsidan vid förra veckans Ungt Val. Frågan finns därför nu publicerad här nedan.
Läs förra veckans Ungt Val här
Ålandstidningen