Landshövding Peter Lindbäck kastar in ännu en brandfackla i debatten om ett eventuellt skatteövertagande. Just när den politiska enigheten kring att utreda frågan ytterligare har formerat sig.
FAKTA
Turunen-rapporten
Ger Åland mer till Finland än vad vi får tillbaka, eller är det tvärtom? Det var utgångspunkten för den gemensamma utredning som tillsattes år 2000. I november 2004 publicerades gruppens rapport under namnet: ”Det skattefinansiella utjämningssystemet mellan landskapet Åland och staten: 1990-talets erfarenheter”.
Den arbetsgrupp som var tillsatt både av landskapsregeringen och av Finlands regering kom inte överens om vad som skulle tas med i mätningarna eller hur de olika uträkningarna skulle göras. Det slutade med att flera ledamöter hoppade av utredningen.
Rapporten sammanställdes av Juhani Turunen och av landskapets finanschef Dan Eriksson. I slutsatserna konstaterades att Åland över lag hade tagit emot mer än vad som hade betalats ut under perioden.
De slutsatserna är ifrågasatta och omdiskuterade, men Juhani Turunen står fast vid rapportens resultat.
Åland är fortsatt tärande år 2008 enligt Lindbäck:
Åland beräknas betala 215 miljoner till staten i form av skatter och avgifter. Därtill betalar ålänningarna in 7 miljoner mer till socialfondssystemet än vad som betalas tillbaka.Åland beräknas få tillbaka 240 miljoner i form av klumpsumma, flitpeng och återförd lotteriskatt.Därtill har statsmakten ytterligare 62 miljoner i utgifter för Åland och på grund av Åland bestående av: 1.) Driftskostnader för statsförvaltningen på Åland, 12 miljoner. 2.) Kostnadsandel för statsförvaltningen i riket, 8 miljoner. 3.) Stöd till primärnäringar och sjöfart, 40 miljoner. 4.) Kompensationsavgift till EU, 2 miljoner.
Summa: 240 + 62 - 215 - 7 = 80 miljoner.Kommentar: Peter Lindbäck menar att Åland får 80 miljoner mer från staten än vad vi ger.
POLITIK - Nästa år kommer Åland att få 80 miljoner euro mer än vad vi betalar till riket, Åland tjänar alltså kraftigt på dagens ekonomiska system!
Landshövding Peter Lindbäck har kavlat upp skjortärmarna mitt i valrörelsens slutminuter. Han har applicerat dagens siffror på Turunen-rapportens modell och lämnar fram räkneexemplet just när landskapsregeringen föreslås ta ett steg till i utredandet av ett skatteövertagande.
- Jag vill poängtera att det inte är ett inlägg i debatten, jag vill inte lägga mig i inför valet, säger han i vanlig Peter Lindbäck-ordning.
Men det är knappast en slump att en presskonferens med en annan rubrik glider över i det här temat just nu.
Står fast vid sin uträkning
I måndags rapporterade Ålandstidningen om den parlamentariska skattekommitténs slutbetänkande. Där föreslås att Åsub ska göra en rad simuleringar i syfte att ta reda på hur ett skatteövertagande skulle kunna påverka den åländska ekonomin.
Initiativet till utredningen är en klar signal om att de åländska politikerna inte nöjer sig med de siffror som togs fram i Turunen-rapporten. Fler fakta ska fram på bordet, fler konsekvenser tas i beaktande innan den eviga frågan om Åland är närande eller tärande anses besvarad från åländskt håll. Eller, rättare uttryckt: Innan vi vet om det är gynnsamt att tala om ett beskattningsövertagande eller ej.
Svaret från finansministeriets understatssekreterare Juhani Turunen lät inte vänta på sig.
- Vår uppfattning står klar efter utredningen som gjordes kring klumpsummesystemet under 90-talet. Åland gynnas av det ekonomiska system som finns i dag och det finns ingen anledning att ändra på det, sa han inför Ålands samlade medieuppbåd.
Önskar Åsub lycka till
Turunens besök på Åland har varit planerat sedan länge. Det ursprungliga syftet var att presentera de förändringar som utreds inom kommun- och regionstrukturerna i Finland. Både understatssekreteraren och landshövdingen styrde emellertid självmant in på frågan om skatteövertagande.
Nu föreslår den parlamentariska skattekommittén att Åsub ska utreda frågan vidare. Tycker du inte att det behövs?
- Det är inte min sak att tycka något. Jag bara presenterar mina uträkningar och där har bilden inte förändrats sedan vi gjorde utredningen. Om regeringen och landskapet vill fortsätta diskutera frågan så är det inte några beräkningar det handlar om utan politik, svarar Turunen.
Han tillägger att han tycker att det är bra att Åsub utreder frågan och att han hoppas att de får tillräcklig hjälp med att utföra det digra arbetet.
- Som tjänsteman vill jag säga att det är bra att Åland tar fram faktaunderlag för sina initiativ.
Peter Lindbäck uttryckte å sin sida att saken är färdigutredd.
- Jag förstår inte vad det är så mycket uppståndelse om, som jag ser det är det en generös hållning från Finlands sida att hålla den här linjen. Egentligen vore Turunen-rapportens resultat ett argument för Finland att lämna över beskattningen. Det är de som förlorar på systemet och vi som tjänar på det, sa Peter Lindbäck.
Tone Nordling