Orsaken till att man nu väljer att ta steget upp i accelerationsfasen är att man inte kan utesluta samhällssmitta i det enda åländska fallet den senaste veckan.
– Incidensen är väldigt låg, men vi sätter ribban för en fashöjning väldigt lågt, sade Knut Lönnroth.
Åland har under den senaste tvåveckorsperioden befunnit sig på utgångsnivån men har trots det, som en försiktighetsåtgärd, behållit samma rekommendationer som i accelerationsfasen. Det innebär att man nu fram till och med åtminstone den 27 februari har kvar samma rekommendationer som den senaste tvåveckorsperioden.
– Det var nog klokt att behålla rekommendationerna under utgångsnivån.
Landskapsläkaren rapporterade även om en tendens till minskad testning på Åland under de senaste tre veckorna.
– Vi rekommenderar verkligen fortfarande alla som upplever symptom att höra av sig till ÅHS, vänta inte, uppmanade han.
Tio procent vaccinerade
ÅHS hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen redogjorde för vaccinationsläget på Åland. Hittills har 3.074 vaccindoser administrerats på Åland, varav 2.467 doser hör till kategorin dos ett. 607 personer har således hittills fått sina bägge doser.
– Beaktat att endast personer över 16 år ska vaccineras har tio procent av den åländska befolkningen nu vaccinerats.
På onsdag öppnar ÅHS telefon- och webbokningen för nästa prioriterade vaccinationsgrupp – personer som har fyllt 75 år.
– Men man behöver inte boka genast från dag ett. Vi vaccinerar enligt mängden vaccin som levereras till oss, vilket är ungefär 350 doser per vecka, sade Jeanette Pajunen.
Även närståendevårdare som fyllt 70 år kan få vaccinet.
Manade till försiktigt festande
Trots att läget är lugnt höjde lantråd Veronica Thörnroos (C) ett varningens finger kring eventuellt skärpta restaurangrestriktioner. Ålands polismyndighet rapporterade efter helgen, om stökiga restaurangbesökare som verkade ha glömt bort rekommendationerna om social distansering.
– Vi tar allvarligt på den informationen från polisen och har bett dem hålla ett extra öga på utvecklingen de närmaste helgerna. Om det inte blir bättre behöver vi från landskapsregeringen fundera på vad vi kan göra åt saken, sade Veronica Thörnroos.
Institutet för hälsa- och välfärd (THL) väntas i dag komma med nya rekommendationer kring testning i Finlands hamnar och krav på ett negativt test vid inresa till Finland. Åland kommer dock inte att fatta beslut om obligatoriska tester i hamnarna.
– Vi avvaktar ytterligare information innan vi överväger ett sådant beslut, sade lantrådet.
Förvaltningschef John Eriksson förtydligade att om THL utfärdar rekommendationen som väntat, gäller den inte på Åland eller resor till Åland.
– Det krävs ett aktivt agerande från Ålands landskapsregering för att den ska gälla här.