Ett kinesiskt utbildningsföretag gör i dagarna en gruppresa på Åland med flera skolungdomar. De är intresserade av ett regelbundet samarbete om kinesiska gruppresor till Åland.
TURISM -För oss är det fantastiskt att få se havet, ungdomarna kommer från staden Xi'an som ligger på inlandet och har aldrig sett havet förut, säger Wang Xiao Fei, en av lärarna som deltar under resan och arbetar för utbildningsföretaget Interunion EDU.
Runtomkring oss i rummet sitter fyra andra lärare och sjutton elever och nickar instämmande. Den här gruppen är den första av flera som kommer att komma till Åland på studieresa.
-I Kina har ett barns- politiken gjort att det bara finns ensambarn. Samtidigt finns det en växande medelklass som har pengar och vill att deras enda barn ska få allt, även möjlighet att komma ut i världen, förklarar Wang Xiao Fei.
Tränar samvaro
Studieresan är inte bara en möjlighet att lära sig om nya samhällen. Den är också en övning i samarbete, att lära barnen och ungdomarna att hjälpas åt och dela med sig.
-Den som växer upp utan syskon blir lätt självisk och bortskämd, därför är det sociala samspelet viktigt, säger Xiao Fei.
Ungdomarna får också träna sig på engelska.
Företaget har tidigare ordnat resor till USA och Storbritannien nu är även Norden av stort intresse och kommer att bli återkommande.
Välfärden fascinerar
Gruppen kom till Åland i måndags. De bor på Solhem och har cyklat omkring under tiden här, sett Bomarsund och Kastelholm, spelat volleyboll, badat i havet och ska ta en tur med Albanus. De träffar också landshövding Peter Lindbäck under besöket som svarar på deras frågor om det åländska samhället.
De handlar mycket om välståndet, hur så många kan ha det så bra, hur det kan vara så rent och hur det kommer sig att ålänningarna ser så stolta ut.
-I första ledet handlar det om den åländska företagsamheten i kombination med sjöfarten, säger Peter Lindbäck.
-När det ekonomiska välståndet finns har man kunnat fokusera på andra viktiga frågor, som de sociala. Varje människas rätt till utbildning, allmän sjukvård och att kunna nå dit man strävar, utvecklar han.
Han ger sig inte in på det vanskliga uppdraget att applicera den principen på Kina, men Wang Xiao Fei spinner vidare.
-Kinas ekonomi växer hastigt. Men vi har inte samma sociala skyddsnät som här. Det behöver vi införa genom att se över vårt skattesystem, säger han.
Saknar bättre öppettider
En annan sak gruppen tar intryck av är miljön. Att det är så rent. Att det finns ett miljötänkande.
-Vi skulle kunna lära oss en hel del, vi behöver bli bättre på att vårda våra naturresurser, säger läraren Tony.
Vad kan Åland lära av Kina då?
-Att jobba hårdare! säger Guo Yixuan.
-Jag behövde verkligen handla igår kväll, men ingenting var öppet. Så längre öppettider skulle verkligen behövas, säger Zhang Yi.
-Ja, i Kina har vi öppet från 9.30-21, det här är väldigt annorlunda för oss, säger Wang Xiao Fei.
16-årige Zhang Wen Ke räcker upp handen.
-I Kina har filosofen Konfucius haft ett stort inflytande. Han säger att vi borde respektera de äldre och ta hand om de unga, säger han.
Något som Åland borde ta fasta på.
Tone Nordling