Åland är det enda område i EU där småföretag inte kan få Leader-pengar.
- Vi är besvikna, säger Leader Ålands avgående ordförande Mikael Lindholm.
LANDSBYGDSUTVECKLING Trots att Leader som arbetsmetod funnits inom EU sedan 1991 har den ännu inte kommit igång på Åland. Föreningen Leader Åland skulle lämna in en strategiplan till landskapsregeringen (LR) senast den 30 september men enligt avgående ordföranden Mikael Lindholm var det svårt att samla styrelsen till beslutsföra möten.
Den plan som sedan lämnades in var bristfällig. Nu ska en förbättrad version utarbetas under vintern. När den är godkänd kan Leader Åland börja besluta om projektmedel till olika utvecklingsprojekt på landsbygden.
Ökar attraktionskraften
Föreningar, byalag och kommuner kan söka Leader-pengar för projekt som ökar Ålands attraktionskraft både för den bofasta befolkningen och för turister.
- Det kan handla till exempel om en ungdomsfestival, om att renovera en brygga, dansbanan eller byagården, säger Mikael Lindholm.
Andra exempel på projekt är att kommunen söker pengar för att tillsammans med byalaget rusta upp en badplats eller ordna skyltningen i byarna. Förutsättningen för stödet är att lokalbefolkningen involveras.
1,6 miljoner euro
Under programperioden 2007-2013 finns 1,6 miljoner euro i offentliga medel från EU och LR att dela ut. Bidraget får vara högst 50 procent av kostnaden. De som utför projekten ska bidra med resten men då räknas också allt ideellt arbete in som del av den egna finansieringen.
Till skillnad från övriga EU kan inte småföretag på Åland få Leader-stöd. Det har LR bestämt och EU har godkänt det.
- Vi är besvikna. Alla företagsstöd på Åland ska tydligen gå via näringsavdelningen, säger Mikael Lindholm.
För komplicerat
Enligt Roger Silfver, Ålands Leader-samordnare till årets slut, gjorde LR bedömningen att det blir för komplicerat för Leader-gruppen att hantera företagsstöd. Helt utestängda från Leader-pengar är de åländska företagen trots det inte.
- Marknadsföring kan stödas med Leader-medel och samverkan mellan företag kan också ge stöd, särskilt om man samarbetar med en förening, säger han.
Han tror att Leader som metod kommer att växa och utesluter inte att företag i framtiden kan få Leader-pengar.
- Det är naturligt att också annan företagsamhet än jordbruk på landsbygden kan få stödpengar.
Vision för Åland
Han hoppas att Leader Åland nu kan komma igång. Den strategi som föreningen ska utarbeta ska vara både en vision för och en beskrivning av hur man vill utveckla Åland. I strategin ska också ingå att föreningen hör med kommuner och föreningar vad de vill göra inom ramen för Leader.
Ordet "Leader" kommer från ett franskt begrepp som på svenska lyder "samverkande åtgärder för att stärka landsbygdens ekonomi".
Kerstin Österman