I Finland råder för närvarande en stark rekommendation om karantän för inresande från länder som har en incidens på tio eller lägre.
Karantänen som rekommenderas gäller medan man väntar på testsvar från det test som har utförts vid inresan, eller på ett test som gjorts tre till fem dygn efter inresan. Karantänen kan således variera mellan 72 och 120 timmar, plus tiden det tar att få testsvaret.
Rekommendationen till trots kan man fortfarande sköta nödvändiga ärenden som exempelvis läkarbesök.
EU-kartan gäller på Åland
Men på Åland går man sin egen väg. Landskapsläkare Knut Lönnroth säger att man har gjort bedömningen att ett incidenskrav på tio är orimligt lågt.
– I stället har vi valt att gå på det som alla EU-medlemsländer har enats om, det vill säga den europeiska hälsomyndighetens karta som säger att länder, eller delar av länder, som är grönlistade inte kräver någon karantän.
Enligt det aktuella smittoläget i Europa är hela Sverige, förutom Norrland, grönt. Stora delar av Danmark och en region i Norge är dock gulmarkerade på kartan.
I övriga EU är det endast Spanien, Portugal, Andorra och delar av Nederländerna som är rödmarkerade.
– Inresande från de enligt EU:s karta gröna länderna ska fortsättningsvis testas när de anländer till Åland – men de är undantagna karantänskravet, säger Knut Lönnroth.
Dock tillägger han att man ska använda sitt sunda förnuft.
– Vet man med sig att man har varit på en Hangöregatta eller på ett party i Stockholm, och vet att det har varit riskabelt, då ska man använda förnuftet och undvika kontakter med andra under en veckas tid.
”Fullt tillräckligt med tester”
Incidenskravet på tio fall per 14 dagar och 100.000 invånare gäller fortsatt i Finland, åtminstone fram till och med den 25 juli.
Men det gränsvärdet väljer landskapsregeringen nu alltså att inte följa. Näringsminister Fredrik Karlström, tillika jourhavande minister vid landskapsregeringen för tillfället, säger till Ålandstidningen att landskapsregeringen anser att man inte behöver begränsa människor i deras liv mer än nödvändigt.
– Det är fullt tillräckligt med testerna som nu måste göras enligt smittskyddslagen. Samtidigt ska man komma ihåg att den frivilliga karantänen är en rekommendation, och det viktiga är att man använder sunt förnuft, säger han.
I likhet med landskapsläkaren hänvisar näringsministern till olika exempel:
– Har man exempelvis varit utomlands på fotbolls-EM, eller liknande, och utsatt sig för risksituationer med tusentals andra människor är det stor skillnad mot om man har hälsat på sin familj i en stuga i Småland.
Fredrik Karlström säger att det inte har noterats någon reaktion österifrån med anledning av Ålands eget vägval i karantänsdjungeln.
Fjärde våg oroar i Finland
Näringsministern påpekar även att det är viktigt att tänka på att vi på Åland nu har uppemot en 85-procentig täckning på vaccinationsdos ett.
– Och över 31 procent har fått två doser. Tack vare det har vi inte haft någon på sjukhus sedan början av april.
I Finland oroar man sig för närvarande för en fjärde coronavåg. Hälsosäkerhetschef Mika Salminen vid institutet för hälsa och välfärd (THL) talade i tisdags i en intervju med finska tv 3:s nyheter om nya restriktioner de närmaste dagarna.
– Vi har inga andra alternativ om vi vill att coronafallen minskar, sade han efter att Finland i går noterade sommarens högsta coronasiffra på 461 positiva fall.
Vilken typ av restriktioner som kan bli aktuella är ännu oklart.
Karantänregler
Vid inresa till Finland råder en stark rekommendation om frivillig karantän för inresande som reser från länder med en högre 14-dagars incidens än 10 fall per 100.000 invånare.
Ålands landskapsregering rekommenderar en frivillig sju dagar lång karantän vid inresa till Åland från riskområden utomlands. Karantänen kan avbrytas med ett negativt covid 19-test som har utförts tidigast 72 timmar efter ankomst.
Till riskområden räknas länder och regioner med en incidens över 50.
Åland tillämpar den europeiska hälsomyndighetens karta över så kallade gröna länder.
Till ett grönt land räknas EU-länder som har en 14-dagarsincidens lägre än 50 fall per 100.000 invånare.
Personer födda 2005 eller tidigare är fortfarande skyldiga att delta i ett covid 19-test inom 24 timmar efter ankomst till Åland.
Personer som har ett intyg över ett negativt test, utfört högst 72 timmar före ankomst, eller som har fått en vaccindos är undantagna.
Personer med laboratorieverifierad covid 19-infektion högst sex månader före ankomsten, och personer som har fått en covid 19-vaccinationsserie med två doser, minst 14 dygn innan ankomsten till Åland är helt undantagna från karantänrekommendationen.
Källa: LR.