Åland får både skriftlig och muntlig talerätt inför EG-domstolen när det gäller mål som berör landskapet.
Det förslaget har åländska representanter och representanter från flera tunga instanser i Finland enats om.
POLITIK Förslaget har tagits fram av en arbetsgrupp tillsatt av Finlands justitieministerium. Förvaltningsrådet Matti Pellonpää från högsta förvaltningsdomstolen har varit ordförande. Medlemmarna har bestått av representanter för statsrådets kansli, utrikesministeriet, justitieministeriet och Ålands landskapsregering. Åländska representanter i gruppen har varit förvaltningschef Arne Selander och Sören Silverström som är vikarierande chef på enheten för europarättsfrågor.
-Utgångspunkten i förslaget är att ärenden som berör Åland bereds gemensamt av Åland och Finland. Men om man inte kan komma överens i frågan ska Ålands hållning framgå av Finlands svar, säger Arne Selander.
Landskapet kan få eget ombud
Ärenden som kommer till EG-domstolen avgörs oftast genom en skriftlig process där å ena sidan kommissionen och å andra sidan det berörda landet ger sin syn på saken. Tidigare har den åländska hållningen bifogats Finlands svar som en bilaga. Men enligt det nya förslaget ska Ålands hållning framgå tydligt redan i Finlands svar. Att formuleringarna blir korrekta garanteras genom att landskapsregeringen måste godkänna beskrivningen av Ålands hållning i svaret.
EG-domstolen kan också ta in parterna till en muntlig förhandling. Även här föreslås starkare rättigheter för Åland.
-Vi föreslår att Åland ska ges rätt att ha ett eget ombud parallellt med Finlands ombud i ärenden som gäller landskapet, säger Arne Selander.
Det bygger på att EG-domstolen godkänner att två ombud får företräda Finland, men enligt Selander borde det inte vara något problem eftersom domstolens praxis är att godkänna två ombud om det är motiverat.
Finland är ytterst ansvariga
Om EG-domstolen skulle neka Finland att ha två ombud kan en åländsk representant närvara som rådgivare under den muntliga förhandlingen. Förslaget öppnar även för möjligheten att Åland utser Finlands ombud i frågor som enbart berör Åland. Att Åland för sin talan helt oberoende av Finland är däremot inte möjligt enligt dagens system inom EU. Det är alltid landet Finland som är ansvarig part i målet, det ansvaret kan Åland inte helt ta över.
Åland ges också rätt att delta i beredningen av ärenden som pågår gentemot Finland men som kan få konsekvenser för Åland. Här är skrivningen mer luddig, det heter att statsrådet ska vinnlägga sig om att Finlands svar inte skadar landskapets intressen.
Ska ut på remiss
Slutligen föreslås det också att Åland ges möjlighet att begära att Finland väcker talan inför domstolen i frågor som enbart berör Åland och inte Finland samt att Finland ska delta i en rättegång av vikt för Åland. Den begäran görs genom en motiverad framställning hos statsrådet.
Tone Nordling