För några veckor sedan skrev Ålandstidningen om effekttopparna i den åländska elförbrukningen till följd av köldknäpparna. Den 15 januari rapporterades årets högsta topp på 64,4 megawatt. Sedan dess har kvicksilvret krupit ytterligare neråt och i onsdags morse nåddes den näst högsta effekttoppen någonsin på Åland med strax över 75 megawatt.
- Det är högt, men det föranleder inga tekniska problem. Skulle det ha varit fem grader kallare i onsdags morse hade vi nog fått se en ny rekordnotering, säger Kraftnät Ålands vd Conny Rosenberg.
Det åländska rekordet på 76,5 megawatt noterades på morgonen den 28 februari 2018.
Varför är det alltid under morgontimmarna som topparna nås?
– Det är många arbetsplatser som drar i gång den tiden, och många motorvärmare med mera som körs.
Priset på elbörsen Nordpool var i går morse det högsta för året med 23,8 cent per kilowattimme och Conny Rosenberg rekommenderar att man lägger så mycket som möjligt av sin elförbrukning nattetid.
Men är åländska konsumenters elpris rörligt?
– De allra flesta har ett fast elpris, men alla bolag ger konsumenten möjlighet att välja ett rörligt pris.
Ökade utsläpp
Åland importerar kontinuerligt el, normalt via Sverigekabeln. Just nu är dock den förbindelsen fullt utnyttjad, vilket innebär att reservkraft tas via Finlandskabeln.
Vilken typ av el är det vi importerar via den?
– Det är hela den normala nordiska blandningen, det vill säga vattenkraft, kärnkraft och vindkraft. Och beroende på varifrån i landet elen kommer kan det också bli en del el som produceras med fossila bränslen.
Hur stora ökningar i utsläpp innebär då den fossila elen som vi importerar till Åland? Den frågan kan Conny Rosenberg inte ge ett rakt svar på.
– Det är väldigt svårt att säga. En sådan uträkning blir så teoretisk att jag inte vågar ge mig på den. Men den allra största delen av elkraften är fossilfri, säger han.
Reservkraft bara tillfälligt
Under de senaste veckornas köldperiod har man, på Åland, också kört en del reservkraft i form av gasturbiner.
– Men bara i korta knyckar när det har behövts ett tillfälligt tillskott i nätet. Vi har valt att inte köra dem några längre perioder eftersom det skulle bli väldigt dyr elkraft.
Hur kallt behöver det bli för att man, trots priset, ska välja att köra gasturbiner i längre perioder?
– Så kallt blir det nog inte på Åland. Vi har väldigt mycket ledig kapacitet så länge allt fungerar som det ska. Men skulle vi få några längre avbrott, kunde vi kanske bli tvungna att köra gasturbinerna.