Lantrådet Veronica Thörnroos (C) inledde gårdagens presskonferens genom att redogöra för att hon fört diskussioner med Justitieministeriet i Finland där frågan om åländska studenters möjligheter att flytta sina bohag från Sverige till Åland, dryftades.
– Man är väl insatt i problematiken vid Justitieministeriet och vi hyser förhoppningar om att lösa frågan, sade hon.
Covid-19-läget på Åland är fortsatt väldigt lugnt, kurvan är helt platt för att inte säga helt obefintlig, sade Knut Lönnroth i sin inledning under presskonferensen.
– Därför kan det snart vara dags att inleda diskussionen om att lätta på begränsningarna gällande fysisk kontakt. Finns det ingen samhällssmitta alls, är de åtgärderna helt meningslösa, menade han.
Även den finländska regeringen med statsminister Sanna Marin (SDP) i spetsen för för närvarande liknande diskussioner.
Smittskyddet under undantagstillståndet är ingen egen åländsk behörighet, men man vill ändå från åländsk sida föra fram sina åsikter i frågan, säger Knut Lönnroth.
Svar på två timmar
Ett led i förfarandet att gradvis återöppna samhället är att få till stånd en ökad testkapacitet på Åland. Och den utrustningen finns, glädjande nog, från och med onsdagen på Åland.
– Alla prover behöver nu inte skickas till Åbo, de går delvis att göra här hemma och ett svar kan komma inom ett par timmar. Det innebär i sin tur att den totala testkapaciteten ökar signifikant.
Strategin för de som nu ska testas har ändrats i någon mån. Man vill bromsa spridningen, spåra smittkedjor mer effektivt och skapa en så exakt bild som möjligt av epidemins förlopp i syfte att bedöma nödvändigheten och varaktigheten för de nu rådande begränsningsåtgärderna..
Patienter inom primärvården och den specialicerade vården med symptom prioriteras. Alla patienter som läggs in för sjukhusvård och uppvisar symptom på Covid-19, föderskor och äldre personer samt personer som i övrigt tillhör riskgrupperna ska nu testas. Det samma gäller närkontakter till personer med känd infektion. Det redogjorde hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen för.
Corona i avloppsvatten
I Finland och även i andra länder har man inlett försök att leta efter Corona-dna i avloppsvatten, detta för att få en bättre uppfattning av hur spridd smittan kan tänkas vara i olika samhällen. Huruvida det är något man överväger på Åland, svarar Kurt Lönnroth så här på :
– Planer för det finns inte i nuläget, men om man från THL har kapacitet för bredare undersökningar i olika regioner, skulle det definitivt vara av intresse även på Åland. Men det här bör isåfall koordineras av THL, dock det låter intressant.
Det numera omstridda begreppet ”flockimmunitet” har dryftats i många länder. Hur ser du i egenskap av landskapsläkare på begreppet. Går det uppnå och är det önskvärt att uppnå?
– Ja, det går att uppnå och man vill uppnå det. Däremot går det inte att styra en flockimmunitet via någon kontrollpanel för att uppnå den vid en viss tidpunkt. Jag har respekt för systemet att inte överbelasta sjukvården och att minska dödligheten bland riskgrupper, sedan blir flockimmuniteten en positiv bieffekt av det. När vi har bättre verktyg att monitorera det, kan vi uttala oss med större säkerhet.
Knut Lönnroth tog ändå till sig den frågan och bad att få återkomma i saken om en månad.
– Då kanske det har blivit dags att presentera en första sådan studie även på Åland.
Nästkommande presskonferens i ämnet planeras på fredag klockan 16 samt onsdagen veckan därpå.
Peter Pussinen