-Det är spännande att se hur ni på Åland hanterar kulturarvet. Där ligger vi långt efter.
Det säger Roslagsmuseets chef Urban Skoglund som tillsammans med Roslagsmuseets vänner besökte Åland i helgen.
KULTUR Det är makarna Per-Erik och Margareta Danielsson, med stuga på Nåtö, som tagit initiativ till besöket. De är båda med i styrelsen för den ideella föreningen Roslagsmuseets vänner i Norrtälje.
-Vi har ett gemensamt kulturarv och historia. Det är spännande att se hur ni på Åland hanterar kulturarvet och hur vi kan göra i Norrtälje. Där ligger vi långt efter, säger, Urban Skoglund, som är nytillträdd chef för Roslagsmuseet.
Enligt Skoglund är svenskarna generellt sett dåliga på att förvalta kulturarvet. Gamla föremål ruttnar i dåliga magasin, säger han.
-De som har varit inblandade i krig värderar sin historia högre. Men vi förstår inte det i Sverige.
Glasmontrar fascinerar
Skoglund beskriver Ålands museum som vackert och modernt. Han är fascinerad över de stora glasmontrarna i basutställningen där hela miljöer exponeras.
-Museiverksamhet är inte lätt när det gäller tillgängliggörandet, säger han och förklarar att det är en svår balansgång mellan att tillgängliggöra men inte förstöra.
Roslagsmuseet, som ligger vid busstationen i Norrtälje, har ett antal basutställningar för att visa stadens kulturhistoria. I mångt och mycket har Norrtälje samma historia att visa upp som Åland: sjöfart, postvägen och fisket.
Värdefull påtryckargrupp
Museivännerna har som uppgift att synliggöra och stöda museet på olika sätt. Ordförande Åsa Laestadius berättar att man skriver insändare, ordnar aktiviteter kring museet och i den mån man kan stöder man även museet ekonomiskt.
-De har en oerhört viktig uppgift som påtryckargrupp. För mig har det varit värdefullt att få lära känna folk som vet något om Norrtälje, säger Urban Skoglund som tidigare arbetat i Skellefteå.
Förutom Ålands museum besöker gruppen även Sjökvarteret.
Sandra Widing