Så var det dags igen, algblomningen är som störst den här tiden på året, och strömmarna passerar precis som alltid runt Åland.
ALGBLOMNING Det handlar egentligen inte om alger. Det handlar om organismer ett trappsteg upp på evolutionsskalan - alger som nästan är bakterier, men bara nästan - de kallas cyanobakterier. De saknar riktig cellkärna och utnyttjar fotosyntes för att fånga upp solenergi.
Cyanobakterierna i sig är för det mesta inte direkt farliga. Däremot indirekt, eftersom de så småningom dör och bidrar till det syrefattiga bottenslammet.
Den farliga algblomningen består av fytoplankton, en förening av alger och cyanobakterier. Det är samma bakterie-alg-förening som man brukar diskutera när det handlar om livets uppkomst. De finns nämligen i alla hav och står för merparten av all syreproduktion på jorden.
Vissa föreningar giftiga
Problemet är att vissa fytoplanktonföreningar som biprodukt utsöndrar gifter.
Att cyanobakterierna är så vanliga i Östersjön beror å flera faktorer. Dels på grund av övergödningen; de är bra på att ta upp fosfor och kväve ur vattnet, dels på grund av den låga salthalten längs bottnen.
Den giftigaste av Östersjöns cyanobakterier är katthårsalg som klumpar ihop sig till små vita tofsar i vattnet. Men direkt farliga är de inte.
- Cyanobakterier måste man få i sig ganska stora mängder av för att bli dålig, till exempel genom att dricka av sörjan. Då kan man bli illamående eftersom cyanobakterierna kan innehålla både levergifter och nervgifter. Har man känslig hy kan algerna klia och ge nässelutslag, säger Helena Höglander, marinekolog vid Stockholms universitet i en intervju med forskarportalen forskning.se.
Varning för djur
Däremot kan djur bli väldigt sjuka eftersom deras matsmältning fungerar annorlunda.
Det finns inga officiella riktlinjer att hålla sig till, men en tumregel kan, enligt Stockholms universitets marinekologiska institution, vara att om man inte ser sina fötter i knädjupt vatten så bör man låta bli att bada.
Fredrik Granlund