Rapporten ”Cancer 2019 – Statistikrapport om cancerfall i Finland” ges ut av Finlands cancerregister. Där sammanställs uppgifter om nya cancerfall, dödsfall i cancer, cancerprevalens och överlevnad. Dessutom blickar man framåt och försöker uppskatta hur cancerbördan kan se ut 2035.
Man redogör även för regionala variationer i dels antalet nyupptäckta cancerfall, dels cancerdödligheten i förhållande till antalet invånare i de olika regionerna. Åland sticker ut i fråga om några cancerformer och även sammantaget, i och med att den relativa risken för cancerdödlighet låg inom ett högre intervall i de åländska kommunerna än i resten av landet. Detta gällde i högre grad för åländska kvinnor än för åländska män.
De största regionala skillnaderna noterades för prostatacancer. Insjuknandet i prostatacancer var lägst i Kajanaland och högst på Åland. I kommunerna med den högsta incidensen var den drygt 90 procent högre än i kommunerna med den lägsta incidensen, enligt rapporten.
Vet man varför Åland ligger högst här?
– Jag tror, gällande prostatacancern, att det kan ha betydelse att vi 2018 började med frivilliga undersökningar för män i åldern 50 till 75 år. Det kan ha varit en orsak till att det hittades fler prostatacancerfall 2019. Det visar att vi är på rätt väg genom att erbjuda kostnadsfri undersökning och på det sättet hitta cancer i ett tidigt skede, säger Gun-Mari Lindholm.
Ålands cancerförening bekostar undersökningarna, som sker i samarbete med Medimar.
”Stor betydelse”
Åland nämns även i statistiken som ett av två områden som har det högsta insjuknandet i tjock- och ändtarmscancer hos män samt som ett av tre områden med särskilt hög incidens av lungcancer.
Kvinnors dödlighet i tjock- och ändtarmscancer var störst på Åland. I fråga om dödligheten i lungcancer bland kvinnor kom Åland på tredje plats i statistiken, med cirka 44 procent större dödlighet än genomsnittet för hela landet.
– Mag- och tarmcancer är den tredje vanligaste cancerformen. Därför har vi i Ålands cancerförening startat en screening sedan ett knappt halvår tillbaka. Dit man blir kallad, säger Gun-Mari Lindholm.
Även detta är ett samarbete med Medimar.
– Det bekostas av cancerföreningen genom insamlade medel som nästan varenda människa på Åland har varit med och bidragit till.
Screeningen har haft stor betydelse, enligt Gun-Mari Lindholm. Man har hittat cancerfall där det inte funnits några symptom.
– En tidig upptäckt ger större möjlighet att överleva.
Projektet är tidsbestämt, men Ålands cancerförening hoppas att en nationell screening ska bli verklighet.
– Åland är en föregångare med det här pilotprojektet. Vi satsar för att visa att det har effekt för den enskilda individen.
Fokus på livskvalitet
2019 diagnostiserades sammanlagt 35.327 nya cancerfall och 13.085 dödsfall i cancer i Finland.
Inför 2035 beräknar Finlands cancerregister att det årliga antalet fall har ökat med 31 procent jämfört med 2019. Ökningen beror i huvudsak på att befolkningen åldras. Fallen av hudmelanom väntas öka med 56 procent, vilket beskrivs som en exceptionellt stor ökning.
Dödligheten av alla cancerformer väntas däremot ha minskat med tolv procent 2035 jämfört med 2019.
Allt fler människor överlever cancer. En av de framtida utmaningarna är därför att säkerställa livskvaliteten för canceröverlevare, enligt Finlands cancerregister.
– Det har vi haft fokus på väldigt länge och det är en av cancerföreningens huvuduppgifter, säger Gun-Mari Lindholm.
Genom föreningens verksamhet och aktiviteter skapas nätverk av personer med en gemensam nämnare.
– Att man binder ihop människor får en läkande effekt. Man får möjlighet att prata med varandra. Jag tror att det har stor betydelse.
Färre cancerprover
Effekten av coronapandemin på diagnostiseringen av cancer bedöms också i rapporten. Mellan mars och juni 2020 rapporterades tolv procent färre cancerprover än vad som hade förväntats utgående från tidigare år, skriver man.
Tror du att pandemin har haft en liknande effekt på Åland?
– Det är svårt att säga, men jag har inte fått de signalerna, säger Gun-Mari Lindholm.
– Jag tror att vår litenhet har betydelse. Man har inte endast fokuserat på pandemin inom sjukvården, och det har inte heller varit ett sådant antal sjuka i covid-19 att man varit helt upptagen med det. De undersökningar som vi finansierar har pågått och i våra lägenheter för cancerpatienter i Åbo har det bott människor hela tiden, säger hon.