Smittskyddsläkare Tora Woivalin berättade om de pågående vaccinationerna och att nytt från och med denna vecka är att alla i en riskgrupp, oavsett ålder, nu kan boka vaccinationstid via ÅHS.
Hon uppmanade också personer som redan har en bokad tid för dos två att inte försöka ändra sin tid.
– Behåll tiden, det blir bökigt om tusentals personer vill ändra sina tider, uppmanade hon.
Finns det möjlighet för personer i gruppen 65 plus att få sin andra dos tidigare än planerat nu när det finns överloppsdoser av Astra Zenecas vaccin?
– Vi har inte tagit något beslut i frågan, men vi har fått besked från THL att vi skulle kunna tidigarelägga den andra dosen för den gruppen.
Hur ser rapporterna ut kring eventuella biverkningar till följd av vaccinationer på Åland?
– Det finns en del lindriga biverkningar som har rapporterats in. Men även ett antal personer som har oroats över blåmärken och blödningar, dock har dessa personers blodvärden undersökts och konstaterats vara normala. Det har även funnits ett fall som kanske rör brist på trombocyter (blodplättar, reds.anm) som kan vara associerat till vaccinet, men det är ännu inte säkerställt.
Exitstrategin diskuteras i dag
Lantrådet Veronica Thörnroos (C) konstaterade under presskonferensen om coronasituationen på Åland att läget är lugnt.
Ett tecken på det lugna läget yttrar sig under den kommande veckan i att landskapsregeringen för första gången under 2021 inte behöver ha ett extraplenum för att fatta beslut rörande pandemin och dess följder.
I dag tisdag håller LR en överläggning för att diskutera den åländska exitstrategin, och ett beslut väntas komma under torsdagen.
– Det kan bland annat röra eventuellt lättade restriktioner. Beslut om eventuella ändringar kommer i såfall att gälla från och med denna veckas fredag, sade Veronica Thörnroos.
Oroande incidens i Sverige
Landskapsläkare Knut Lönnroth redogjorde för att Åland nu befinner sig i den lägsta av epidemifaserna, den så kallade utgångsnivån.
– Tendensen går åt rätt håll. Det är en god nyhet, men vi är precis under gränsvärdet för den lägsta epidemifasen och det kan svänga snabbt, sade han.
Knut Lönnroth lyfte också ett varningens finger för ett antal faktorer som påkallar försiktighet.
– Det höga incidenstalet i Sverige, det näst högsta i Europa, i kombination med ett ökande inresande till Åland är skäl att fortsättningsvis vara försiktiga, sade han.
Landskapsläkaren tillsammans med landskapets förvaltningschef, John Eriksson, besvarade också frågan kring ett eventuellt krav på ett negativt coronatest, och ett så kallat ”vaccinationspass” för att få resa in till Åland.
– Det är en komplex fråga och det fanns ett sådant lagförslag i Finland i höstas, som föll i grundlagsutskottet, sade Knut Lönnroth.
John Eriksson påpekade att hela frågan kring vaccinationspass ännu bearbetas, dels i EU, dels på riksnivå i Finland.
– Men inget pekar på att vi på Åland inte skulle kunna ta i bruk passen i samma takt som i Finland. Men det är långt ifrån klart ännu.
Senaste nytt om Ålands coronasituation:
Ett nytt fall inrapporterades från ÅHS under helgen, åtta personer är satta i karantän.
Totalt fyra fall har inrapporterats på Åland under de senaste 14 dagarna, det ger en incidens på 13 fall per 100.000 invånare.
Åland är därmed tillbaka i den lägsta pandemifasen, den så kallade utgångsnivån.
Gränsbevakningsväsendet konstaterar att 3.529 personer reste in till Åland förra veckan. 2.250 personer reste ut från Åland och sex personer nekades inresa.
34,6 procent av den åländska befolkningen har nu fått en vaccindos och 12,2 procent har fått två doser.
Totalt har 10.473 personer på Åland fått minst en vaccindos.
Personer från 16 år och uppåt som tillhör en riskgrupp kan nu, via telefon, boka vaccinationstider hos ÅHS.
Ingen vårdas i nuläget på sjukhus för covid-19.