När Finland hittills vägrar ta med Åland i tariffinmatningsstödet, har landskapsregeringen börjat snegla på det svenska elcertifikatsystemet.
-Vi undersöker alternativ medan vi fortsätter förhandlingarna med rikssidan, säger Henrik Juslin, inspektör vid landskapets el- och energienheten.
ENERGI 2003 tog Sverige sitt elcertifikatsystem i bruk. Elproducenter som utvinner energi ur förnyelsebara källor som exempelvis vind- och solkraft, ges ett elcertifikat per utvunnen megawattimme.
Elleverantörerna måste förutom elen även köpa dessa elcertifikat. Producenterna får på så sätt en extrainkomst för den förnyelsebara elen.
Elleverantörerna i sin tur bakar in certifikatkostnaden i slutpriset till konsumenterna.
2009 justerade Sverige sitt system så att även utländska elproducenter kan omfattas. I december 2010 inleddes ett samarbete med Norge om att skapa en gemensam elcertifikatmarknad med start 1 januari 2012.
Informellt
I ett brev till departementsrådet Pernilla Winnhed vid energienheten vid svenska näringsdepartementet ställer Henrik Juslin några frågor om grundförutsättningarna för att Åland skulle kunna tas med i samarbetet.
-Det är bara en informell förfrågan. Vi undersöker alternativ medan vi fortsätter förhandlingarna med rikssidan om att komma med i tariffsystemet. Det är fortfarande vår huvudlinje att Åland ska vara med där.
Han säger att man är väl medvetna om invändningar som att det kan leda till högre kostnader för slutkunden.
-Just kostnadsbilden är en mycket viktig bit att titta på.
Något som talar för ett samarbete är att Åland redan är nära knutet till den svenska energimarknaden via Sverigekabeln.
-Det finns massor av frågor att besvara. På vilket sätt skulle Åland kunna ingå? Ska Åland få en egen kvot? Den juridiska biten är en svår nöt att knäcka.
Dessutom väcker det här blandade känslor hos de åländska energiaktörerna. Läs deras reaktioner i dagens tidning.
Petter Lobråten