Fakta
Hamngatan 8
• Alandia Försäkring Abp har ansökt om att få äga och besitta en 200 kvadratmeter stor fastighet på Hamngatan.
• Bolaget förvärvade fastigheten i oktober i fjol och i januari förordade Mariehamns stad bolagets ansökan om jordförvärv.
• Fastigheten finns på detaljplanerat område, är obebyggd och har inga andelar i samfällda jord- eller vattenområden.
• LR uppmanar bolaget att överlåta fastigheten till någon som har rätt att äga den inom sex månader.
Salttomten i Sjökvarteret
• Här har Alandia sedan tidigare ett legoavtal. Det sträcker sig från 2005 till 2046.
Fastigheten är på 305 kvadratmeter, bebyggd och ligger på detaljplanerat område.
• Fastigheten gränsar till vatten, men har inga andelar i samfällda områden.
• Bolaget beviljades jordförvärv för fastigheten 2021. Den dåvarande styrelsen uppfyllde kravet på att minst två tredjedelar av medlemmarna ska ha åländsk hembygdsrätt (alternativt att de bott på Ålands sedan minst fem år tillbaka). Den nuvarande styrelsen uppfyller dock inte kravet.Skriv din text här
Landskapsregeringen (LR) avslog nyligen två jordförvärvsansökningar från Alandia Försäkring Abp. Det med motiveringen att inte minst två tredjedelar av styrelsemedlemmarna har hembygdsrätt.
Den ena ansökan gäller en mindre tomt på Hamngatan 8 i Mariehamn. Fastigheten, som Alandia Försäkring köpte för ett år sedan, angränsar till en fastighet som redan ägs av försäkringsbolaget.
När ansökan behandlades noterade LR att bolaget – med sin nuvarande styrelse – inte längre uppfyller jordförvärvsvillkoren för en tomt man sedan ett antal år tillbaka arrenderar i Sjökvarteret. Här lämnade Alandia in en ny jordförvärvsansökan, som alltså nu fått nej.
I bolagets styrelse sitter sedan i våras sex personer. Tre av dem har hembygdsrätt medan ordföranden och två medlemmar inte har det. Det här räcker inte, skriver LR.
Inte samhällsbärande
Alandia Försäkring anser dock att man som försäkringsbolag tillhandahåller basservice för samhällsfunktioner. Det största försäkringsområdet är handelssjöfart som ju i sig, påpekar bolaget, är en förutsättning för att basservicen ska fungera.
Men det är ett resonemang LR inte skriver under på.
Undantagen från reglerna är vikta för bolag som till exempel upprätthåller myndigheters kommunikation i krissituationer eller som bedriver telekommunikation eller näringsverksamhet i anslutning till Mariehamns flygplats.
– I dagsläget gör vi endast undantag om bolagets verksamhet kan anses utgöra basservice för samhällsfunktioner. Det anser vi inte att verksamheten gör i det här fallet. Vi hänvisar också till tidigare beslut som gäller Veritas där vi gjort samma bedömning, säger juristen Elinore Sonntag, som är den vid LR som tog beslut om avslagen.
Ska överlåtas
LR uppmanar nu Alandia att inom sex månader överlåta fastigheten på Hamngatan till någon som har rätt att äga den. Sker inte det kommer LR att förorda att fastigheten säljs på offentlig auktion.
För fastigheten i Sjökvarteret finns som sagt ett beviljat jordförvärvstillstånd sedan tidigare.
– Man har bedömt att det nya beslutet inte upphäver det gamla tillståndet. Men eftersom inte villkoren i det tidigare tillståndet uppfylls finns ändå möjligheter i jordförvärvslagen att vidta åtgärder med anledning av det, säger juristen Adrian Jansson som föredragit ärendet.
Har kraven skärpts?
– Tidigare har det inte funnits tydliga krav att bedöma ansökningarna utifrån. Man har gjort avsteg från reglerna i lagstiftningen på ganska spretiga grunder. På senare år har det konkretiserats i vilka fall som undantag kan göras.
Alandia Försäkring äger ett ganska stort antal fastigheter i staden. Vad gäller för dessa?
– De fastigheterna finns det tidigare beviljade jordförvärvstillstånd för – med lindrigare villkor. Det blir inga konsekvenser för dem eftersom de tillstånden fortfarande gäller, säger Adrian Jansson.