I min yrkesroll som fastighetsmäklare möter jag varje vecka människor som vill flytta till Åland och köpa ett eget boende. Många av dessa potentiella nyinflyttade får ett första mycket gott intryck av vårt näringsliv, våra skolor och våra fritidsaktiviteter. Men det finns en process som kan förbättras för att göra deras flytt ännu smidigare – ansökan om jordförvärvstillstånd och framför allt behandlingstiden för detta. Åland behöver som det heter agera och anpassa sig.
Trots ett uttalat behov av ökad inflyttning och en ambition att bli ett mer dynamiskt samhälle, har vi i dag behandlingstider på ibland flera månader för jordförvärvstillstånd. Jag tror att vi kan göra detta mycket bättre och snabbare. Genom att tillsammans arbeta för att minska byråkratin kan vi säkerställa att Åland fortsätter att vara en attraktiv plats att flytta till och leva på.
Hur nödvändigt är det att kommunen ska höras i varje enskilt fall innan ett tillstånd beviljas när det ändå är landskapsregeringen som har prövnings- och beslutsrätt i slutändan? Skulle detta steg kunna elimineras eller förenklas och därmed minska behandlingstiden avsevärt? Genom att förenkla denna process skulle vi kunna välkomna nya invånare på ett smidigare och mer effektivt sätt.
En snabbare och mer effektiv process skulle gynna alla. Fler invånare innebär en ökad efterfrågan på varor och tjänster, vilket skapar fler arbetstillfällen och stärker vår ekonomi. Dessutom kan vi stärka Ålands varumärke som en plats där saker och ting löper smidigt och effektivt, vilket är viktigt för att attrahera nya invånare och investeringar.
Fastighetsmarknaden spelar en central roll för Ålands ekonomiska stabilitet och tillväxt. En välfungerande fastighetsmarknad skapar jobb, driver innovation och säkerställer att vårt samhälle fortsätter att utvecklas. Den engagerar många, inte bara mäklare och fastighetsägare, utan hela näringslivet och samhället. Vi vill att vår fastighetsmarknad ska fortsätta vara stark och dra till sig nya köpare, även utifrån. Genom att göra små justeringar i våra processer kan vi göra stor skillnad och se till att även våra nyinflyttades fortsatta upplevelse är positiv.
Charlie Munger, tidigare Warren Buffetts högra hand, sa en gång: ”Att vänta är att slösa bort tid och tid är den dyrbaraste resursen vi har.” Låt oss agera nu för att skapa en snabbare och mer effektiv process för behandling av jordförvärvstillstånd.
Det är en allmänt vedertagen teori att de samhällen och företag som är bäst på att anpassa sig är de som överlever. Se på företag som Apple, som revolutionerade mobiltelefonindustrin med sin Iphone och fortsätter att vara ledande tack vare sin innovationskraft. Å andra sidan finns exempel som Kodak, en gång dominerande sin bransch men som misslyckades med att anpassa sig till den digitala eran och därmed föll i glömska.
Som fyrabarnsfar är jag djupt engagerad i vår framtid. Jag vill att mina barn och deras generation ska växa upp i ett samhälle som är öppet, välkomnande och blomstrande. Vi har potentialen att göra Åland till en sådan plats, men det kräver att vi tar itu med de hinder som står i vägen.
Det är ofta en svår sits för fastighetsägare som verkligen vill sälja och komma i mål. Genom att förbättra våra processer kan vi hjälpa fastighetsägare att hitta köpare snabbt och effektivt, vilket är särskilt viktigt i dessa utmanande ekonomiska tider. Varför ska vi låta onödig byråkrati stå i vägen för deras framgång och för Ålands utveckling?
Vi ska tillsammans arbeta för att göra Åland till en plats där tillväxt och innovation kan blomstra. Genom att vidta nödvändiga åtgärder för att förenkla jordförvärvsprocessen kan vi skapa en mer välkomnande och dynamisk miljö. Vi har potentialen – låt oss också ha modet att genomföra de förändringar som krävs för att säkerställa en ljus framtid för vårt samhälle och kommande generationer.
Varför ska vi acceptera en process som orsakar frustration och osäkerhet när vi har möjlighet att förbättra den? Kan vi inte i stället sträva efter att göra Åland till ett exempel på effektivitet och gästfrihet? Nu ska vi ta tillfället i akt och visa att vi är beredda att anpassa oss och förbättra våra metoder för att möta framtidens utmaningar.
Ps. Som en klok säljguru en gång sade ”Take Action, nothing else pays”. Det är så sant som det är sagt med nästan allt i livet. Och det finns fler områden där vi kan anpassa oss och ta action i stället för att se på när tåget går förbi den åländska stationen.
Tomas Lyyski