Det var i våras som sekretariatet i Nordiska rådet begärde in utlåtanden om Finlands och Islands förslag om att även finländska och isländska blir officiella arbetsspråk i rådet.
Den åländska delegationen föreslog då att finskan inte bör göras till ett officiellt språk i Nordiska rådet.
Åland har med andra ord sedan maj förespråkat precis det ställningstagande som Britt Lundberg (C), i egenskap av Nordiska rådets president, gjorde när frågan diskuterades i presidiet förra veckan.
Fortfarande linjen
I utlåtandet till Nordiska rådets sekretariat skrev Ålands delegation att de skandinaviska språken är en del av gemenskapen i det nordiska samarbetet, och att engelska i praktiken blir språket som används om detta ändrar.
Vidare ansåg man att alla åtgärder som minskar användningen av de skandinaviska språken som en gemensam arbetsplattform är en försvagning av Nordiska rådet och den gemensamma värdegrund som språken innebär.
– Vi tycker att de skandinaviska språken är viktiga och det var det vi framförde i vårt utlåtande, säger Mikael Staffas som är ordförande i delegationen.
Är det fortfarande Ålands linje?
– Det utlåtande vi givit är på en förfrågan från i våras. Jag vet inte vad Nordiska rådets presidium sagt på sina möten under sommaren men jag håller på arbetar för att få ihop ett nytt delegationsmöte inom några veckor. Då kan vi diskutera den nya information som framkommit. Men i nuläget finns det ingen anledning för mig att gå in för att ändra det utlåtande som gavs i maj. Det är delegationens gällande utlåtande.
Bra dialog
Britt Lundberg fick efter sitt ställnignstagande i presidiet förra veckan hård kritik från både Finland och Åland.
– Britt Lundberg lade sin röst i egenskap av Finlands representant som Nordiska rådets president. Det är den rollen hon talar från, inte som representant för Ålands delegation, säger Mikael Staffas.
Hur ser dialogen ut mellan Ålands delegation och landskapsregeringen?
– Ibland deltar fler ministrar i mötena och ibland färre. Vi har en jättebra dialog
Tony Wikström, suppleant i den åländska delegationen säger att han tycker att utlåtandet var ett bra ställningstagande.
– Det är egentligen en icke-fråga för mig eftersom jag sitter som suppleant. Men jag tycker personligen att det var en bra skrivelse.
”Ett beslut som inte främjar Ålands arbete mot Finland”
Både Katrin Sjögren (Lib) och Camilla Gunell (S) gick förra veckan ut med hård kritik mot Britt Lundberg för att hon i Nordiska rådets presidium inte röstade för finskan som officiellt språk. Men enligt de två ministrarna har Britt Lundbergs röst – och kritiken mot den – lite att göra med Ålands utlåtande.
Camilla Gunell säger att kritiken mot Britt Lundberg (C) handlar om att hon som Nordiska rådets president representerar Finland, inte Åland.
– Britt Lundberg är den finländska delegationens representant för presidentposten och Finlands representant bör rimligen ha samma agenda som Finland. Jag tycker inte att man kan representera Finland som president i Nordiska rådet om man inte är villig att föra fram finländska politiska agendan – en agenda man dessutom själv varit med och utformat.
– Det som är problematiskt är att det här är ett beslut som inte främjar Ålands arbete mot Finland. Vi har flera svåra självstyrelsearbeten framför oss och goda relationer till Finland är centrala i vår framgång. Det här är ett agerande som väcker ilska.
Men det är ju Ålands linje?
– Vad Åland skrivit i ett utlåtande är ganska fjärran i det här sammanhanget. Jag kan inte heller säga att det finns en entydig linje från Åland i frågan. Jag har aldrig varit involverad i någon sådan diskussion även fast jag känner till utlåtandet.
Handlar om olika saker
Lantråd Katrin Sjögren säger även hon att hon känner till utlåtandet, men att hon aldrig varit med och diskuterat det.
– Det var ett remissutlåtande där den åländska delegationen sade sin sak. Jag tror inte någon visste att det skulle komma till ett avgörande redan förra veckan. Vi borde ha pratat ihop oss bättre innan.
Så regeringen har inte varit inblandade i utlåtandet?
– Inte desto mer. Delegationen har lämnat sitt utlåtande.
Är det Ålands utlåtande?
– Delegationen har diskuterat saken och resonerat kring betydelsen av det skandinaviska språket och vilka kostnader det kan komma att medföra. Det kunde ha förankrats bättre men nu blir det ett avgörande i november och inför det vill jag att vi ska prata ihop oss.
Vad gäller Britt Lundbers röst i presidiet håller Katrin Sjögren sakerna isär.
– Det är sin sak vad Åland tar för ställning. Kritiken mot Britt Lundberg handlar om hur hon agerat som representant för Finland.
Kevin Eriksson