Att jaga är och har varit ett kraftigt mansdominerat intresse genom hela historien. Men från att en gång i tiden ha varit en syssla uteslutande för män finns i dag också många kvinnor som jagar. Enligt Svenska jägareförbundet var år 2017 andelen kvinnliga jaktkortslösare i Sverige 6,8 procent, motsvarande 19.209 kvinnor. 1996-1997 var andelen kvinnor 3,7 procent, 11.300 stycken.
På Åland är i dag 7 procent av jägarkåren kvinnor och enligt Robin Juslin på landskapsregeringens jaktenhet blir de kvinnliga jägarna fler också på Åland.
– Vi har inga exakta siffror på utvecklingen men de ökar i sakta mak. Andelen kvinnor som avlägger jägarexamen varje år är större än andelen i jägarkåren.
I Svenska jägareförbundets styrelse är i dag två av tio ledamöter kvinnor och i landets länsjaktvårdsföreningar är fler än var femte ledamot kvinna. År 2001 var 6,1 procent av ledamöterna kvinnor. Även i jaktvårdskretsarnas styrelser har kvinnorna ökat.
När Fanny Sjögren, som jagat hela sitt liv, valdes till ordförande i Vårdö jaktvårdsförening blev hon den första kvinnliga jaktföreningsordföranden på Åland någonsin.
– Det är klart att det är roligt men samtidigt tycker jag inte att det är någonting konstigt.
Omgiven av jakt
Fanny Sjögren tog jaktkort när hon var 13 år gammal och har omgivits av personer som jagar hela sitt liv. I dag jagar hon allt från sjöfågel till älg.
– Pappa, morfar och min bror har alltid jagat. För mig har jakten varit ett trevligt och avslappnande intresse hela livet.
Fanny Sjögren berättar att hon alltid varit den enda kvinnan i sitt rådjursjaktlag men att det finns en handfull andra kvinnliga jägare på Vårdö.
– Fem, tio kanske. Det är inte jättevanligt men det händer också att yngre tjejer börjar jaga. Nu nyligen hade vi en tjej som går i lågstadiet som tog jaktkort och det är så klart roligt.
– Jag förstår inte riktigt grejen med jakten. Inom alla andra intressen har det blivit mera jämställt i takt med att samhället utvecklats. Men inom jakten är det fortfarande mycket att ”det är karlarna som ska jaga”.
Samtidigt säger Fanny Sjögren att hon aldrig känt sig som någonting annat än en jägare.
– Jag har alltid känt mig välkommen och behandlas som alla andra i jaktlaget. Därför tänker jag inte ens på det och så har det alltid varit.
Viltvård och nya jägare
Sedan Fanny Sjögren blev vald till ordförande förra veckan har många hört av sig för att gratulera och önska henne lycka till.
När hon själv får nämna två saker hon tycker är viktiga för att bevara jakten på Åland är det viltvården och nya generationer.
– Viltvården är viktig och den ska vi fortsätta med på Vårdö. Vi ska fortsätta med våra holkspikartalkor och bygga ådbon. Om möjligt ska vi göra ännu mera för viltvården.
– Det är också viktigt att vi fortsätter med luftgevärsträningen för alla ungdomar. Den har funnits sedan jag gick i skolan och jag tror att många fått ett intresse för jakt genom den.
Det ämne som kanske är mest aktuellt i jaktsammanhang för tillfället är EU-kommissionens beslut att väcka talan mot Finland för vårjakten på guding. Fanny Sjögren säger att man på Vårdö kommer att fortsätta arbeta för att stärka stammen.
– Jag hoppas att jakten tillåts i år och att vi vinner om det blir en domstolsprocess. Våra argument är goda och det är viktigt att vi har jägare ute i skären och på holmarna som håller predatorerna borta. Predatorjakten kommer inte att sköta sig själv om de försvinner.
Kevin Eriksson