Ålands idrottscenter avvecklas. Dålig lönsamhet gör att Finströms kommun bjuder ut verksamheten till andra bolag. Smällen får aktieägarna ta. Pengarna de en gång satsade går förlorade.
NÄRINGSLIV Ålands idrottscenter ab skapades för att sköta driften av Godbyhallen och Godby simhall. Nu när Finströms kommun bestämt sig för att bjuda ut driften genom offentlig upphandling så behövs inte bolaget längre. En extra bolagsstämma den 7 augusti ska ta ställning till om Ålands idrottscenter ska avvecklas genom frivillig likvidation, det vill säga att bolaget upplöses självmant.
– Med största sannolikhet blir det så, säger Roger Höglund, Ålands idrottscenters ab:s styrelseordförande.
Verksamheten kommer inte att påverkas utan Finströms kommun och Ålands Idrottscenter kommer att se till att den löper utan avbrott trots förändringarna.
Men några andra påverkas istället
– Det är tyvärr aktieägarna som får ta smällen. Det som folk en gång satsade blir "förlorade pengar" vid en likvidation, säger han.
2.672 aktier totalt finns det i bolaget uppdelat på uppemot 600 aktieägare. Största aktieägaren är Finströms kommun med 31 procent. Bland de stora finns också Eriksson Capital och F:m Erik Mattsson.
Två möjligheter
Ålands idrottscenters aktiekapital på 133.000 euro och överkursfonden med 133.000 euro är förbrukat. Trots lönsamhetsproblemen har Ålands idrottscenter ab ekonomin hållits stabil tack vare Finströms kommuns engagemang med driftstöd. Men den situationen har visat sig ohållbar. Därför bjuder kommunen ut driften.
Hur driften av idrottscentret nu kommer att bli får framtiden utvisa.
– Det finns två scenarier. Det första är att det kommer in anbud från bolag som vill fortsätta driva verksamheten. Det andra är att det inte kommer in några anbud. Då får kommunen driva verksamheten i egen regi, säger Roger Höglund.
Det man hoppas på är det första scenariot.
– Nya ägare och nya idéer skulle ge idrottscentret en nystart. Vi har visioner som vi gärna berättar om. Men för att det att ska bli något av dem behövs det en ny aktör.
Koncentrerad verksamhet
Verksamheten har också renodlats. Tidigare skötte Ålands idrottscenter även gräsklippning och skötsel av badstränder men nu koncentreras allt kring idrottscentret. Driften av simhallen, idrottshallen, gymmet, café, tennisbanorna och vandrarhemmet är vad som bjuds ut.
– Vi har sett hur det ser ut på den svenska sidan. Där finns det företag som driver kommunala anläggningar.
Allt ser heller inte så mörkt ut för idrottscentret.
– På vandrarhemmet ökade beläggningen med 50 procent. Sen har besökaratalet totalt sett ökat med 25 procent under årets första månader, säger Roger Höglund.
I dag är sex personer fast anställda. Dessutom tillkommer några timanställda.
Vad händer med personalen?
– Vi har haft samtal med dem om vad det innebär om ett annat bolag tar över. Enligt lag ska personalen övergå att arbete för det. säger han.
Nysatsande bolag önskas
Ålands idrottscenters verksamhetschef John Holmberg är inte heller bekymrad för personalens del.
– Vi har fått information hela tiden och vad jag vet är ingen orolig. Det bolag som tar över driften tar över de anställda, säger han.
Han är enbart positiv till att ett nytt bolag kommer.
Vad hoppas du inför framtiden?
– Att det är ett bra nytt bolag som tar över. Att de vill framåtsatsa och utveckla aktiviteterna här, både för turister och för oss på Åland, säger han.
Ålandstidningen