Ålands Näringsliv reagerar främst på nivån på taxorna.
– Jag håller inte riktigt med ÅMHM om att det blir billigare än tidigare, säger Ålands Näringslivs vd Anders Ekström.
– Visst blir det billigare för vissa men timavgifterna är högre och man räknar fler timmar per inspektion här än på fastlandet.
Det är inte helt lätt att rakt av göra en jämförelse med övriga Finland men ÅMHM har själva tagit fram några siffror. Timavgiften, som är 50 euro i Finland, höjs till exempel till 75 euro på Åland.
En tillsynsinspektion på ett kafé kostar på Åland, med de nya taxorna, 188 euro medan Pargas har en så låg avgift som 120 euro. Helsingfors ligger på 160 euro. För en medelstor restaurang är avgiften per inspektion 263 euro på Åland, 150 i Pargas och 200 i Helsingfors. De högre nivåerna motiveras bland annat med ÅMHM:s kostnader. Det har fått Ålands Näringsliv att börja se över vilka kostnaderna egentligen är.
– När det gäller uppföljningen finns det saker att förbättra. Det gäller inte bara tiderna, utan även att man frågar sig vad som är faktisk tillsyn och vad som är direkt myndighetsutövning, säger Anders Ekström.
Tiderna borde noteras
I dag noteras till exempel inte klockslag för när inspektionen påbörjas och avslutas.
– Vi skulle ju helst ha det så att när inspektören kommer så kan man sätta en starttid. Krysslistorna gås sedan igenom, men helst skulle vi se att om man återkommande besöker samma verksamhet så skulle man inte behöva gå igenom hela listan. När sedan inspektionen är gjord skulle vi vilja att inspektören ger över pappret till företagaren för att visa vad som gjorts och hur lång tid det tagit. Lägg på en halvtimme för det administrativa och skicka fakturan, säger Johan Lindholm.
Efterlyser rationalisering
Johan Lindholm skulle gärna se att ÅMHM rationaliserade sin verksamhet och satsade på fler punktinsatser.
– Man har ändrat avgiftssystemet men man har inte frågat sig: ska vi verkligen hålla på med det här?
Ålands Näringsliv skulle ha förståelse för högre taxor och fler inspektionstimmar om det fanns en vetskap om att till exempel restaurangsektorn missköter sig.
– Men nu har vi ju inte ens den statistiken. Det går inte att säga att 72 procent av inspektionerna leder till extra inspektioner.
Dessutom önskar de att inspektörerna kunde samarbeta och kontrollera flera saker samtidigt, alternativt att en inspektör kan kontrollera flera områden. Det skulle även spara tid för företagaren.
– Alla inspektörer kan inte vara specialister på allt men det känns som om de målar in sig och tänker ”jag inspekterar just det här”, säger Johan Lindholm.
Överför till ÅDA
ÅMHM säger att deras datasystem inte är anpassade till det nya avgiftssystemet.
– Det har varit problem med att fakturera direkt, utan det görs i slutet av året. Men det är ju inte företagarnas fel. Det borde ju vara ÅDA som tar tag i det, säger Johan Lindholm.
Men Ålands Näringsliv berömmer också ÅMHM. Det gäller till exempel informationen att de som missköter nu sig ska betala mer. Och från fältet får inspektörerna goda omdömen, säger Anders Ekström.
– Kontakten med inspektörerna fungerar väldigt bra.
Annika Kullman