Ålands näringslivs vd Jan-Erik Rask är kritisk till Pafs beslut om att höja lönerna med fem procent, som Ålandstidningen skrev om i gårdagens tidning. Han anser att ett landskapsägt bolag som så kraftigt höjer lönerna i en ekonomiskt pressad tid inte borde få bidraga till en kostnadshöjande lönespiral.
– Att Paf som landskapsägt bolag, visserligen välskött bolag, höjer lönerna påverkar också direkt de privata arbetsgivarna i samma och närliggande branscher som då uppfattar det här som en klart lönedrivande åtgärd, säger han.
Att höja lönerna i dessa tider trycker på inflationen, och i det långa loppet skulle det kunna bli en olycklig situation.
– Om en så här pass betydande arbetsgivare och samhällsaktör på ett bräde kraftigt höjer lönerna skapar det automatiskt ett tryck på övriga arbetsgivare att följa efter, säger han.
Motivationshöjande faktorer
Jan-Erik Rask säger att han pratat med Pafs vd Christer Fahlstedt om lönerna på Paf. Där har det framkommit att man från Pafs sida har en mindre lönepott än vad man hade för ett och ett halvt år sedan, vilket förklaras av främst effektiviseringar och slimmade processer. Han håller dock inte helt med i tankesättet om att Paf potentiellt skulle förlora personal om man inte höjer lönerna.
– Det motiverades från Pafs sida att om man inte höjer lönerna skulle det få konsekvenser och folk skulle söka sig till andra arbeten. I ett företag är det inte enbart lönen som ska avgöra om personalen är effektiv eller inte, utan man borde från Pafs sida tryckt mer på de motivationshöjande faktorerna om man är rädd att bli av med personal. Det handlar om att skapa en hållbar och långsiktig företagskultur, säger han.
Inte optimal tid
Han anser också att beslutet borde förankrats på ett bättre sätt och involverat också andra parter, så att det inte kom som en överraskning.
– Tiden att höja lönerna är inte optimal just nu även om inflationsutvecklingen är oroande, säger han.
Känner ni från Ålands näringslivs sida er tvungna att också höja lönerna?
– Nej, det gör vi inte, men det finns en risk att folk börjar kräva det för att de ser att ett samhällsägt bolag gör det, och då kan situationen bli olycklig, säger han.