Ålands näringsliv har i ett brev till landskapsregeringen (LR) framfört önskemål om att LR ska bredda upphandlingen om trafiklösningen mellan fasta Åland och Föglö. Därigenom skulle LR kunna, på jämställd basis, jämföra alternativen med färja, bro och tunnel.
Anders Ekström, vd för Ålands näringsliv, betonar att man inte tar ställning för det ena eller det andra alternativet.
– Men det ser intressant ut som projekt. Det vi säger är att vi gärna ser att LR breddar upphandlingen och tar med tunneln som ett alternativ för Föglö. Sedan kan man jämföra med färjan, och ganska snabbt se om tunnelalternativet är så bra som det sägs eller inte.
Ser fördelar
I brevet berättar Anders Ekström att Ålands näringslivs styrelse och logistikutskott fått dragningar av tunnelprojektet från FS Links, som också är medlem i organisationen. Ålands näringsliv listar en lång rad punkter som man ser som fördelar med projektet.
– Rent nationalekonomiskt har vägar, broar och tunnlar ofta en stor effekt på samhällen, det är bra lösningar. Men i det här fallet är alla ense om att det framför allt behövs en kontinuerlig lösning, säger Anders Ekström.
Han menar att det är ett problem att det inte finns ett konkret anbud från FS Links om ett tunnelbygge att jämföra med det alternativ som LR har i dag. Och just därför vill Ålands näringsliv att upphandlingen breddas.
– Jag har varit i kontakt med både LR och lagtingsledamöter, och det finns frågetecken om tunneln. Men i ett konkret anbud ska det inte finnas några frågetecken.
OPS positivt
Att en tunnel skulle innebära ett så kallat OPS, ett offentligt-privat samarbete, är något som Ålands näringsliv tycker gör alternativet intressant.
– Det stärker det vi sagt tidigare. Det här är ju ett sätt att utmana en befintlig trafiklösning. OPS-lösningar gör att det inte behövs så mycket resurser inom LR för att göra det här. Ett konsortium tar i stället hand om det. LR säger bara att inom en viss tid ska tunneln vara i bruk, annars blir det inga pengar. Det torde göra det väldigt intressant. Nackdelen är att man binder upp sig på lång tid, men det gör man ju ändå. säger Anders Ekström.
Omöjligt att göra
Infrastrukturminister Mika Nordberg har ännu inte fått brevet från Ålands näringsliv föredraget för sig, men menar ändå att det är omöjligt att göra på det sätt som föreslås.
– Formaliamässigt går det inte att göra det de föreslår, men det har de inte velat lyssna på. Jag kan inte upphandla något som jag inte har fullmakt av lagtinget att upphandla. Jag har en fullmakt att upphandla ett eldrivet fartyg. De säger att jag ska bredda upphandlingen till något som kan kosta skattebetalarna 150 miljoner euro (30 års avtal á fem miljoner per år är den uppskattade kostnaden, reds. anm.). Hur ska jag göra det? Det är en juridisk omöjlighet.
Skulle du kunna gå till lagtinget och be om en omprövning av investeringsfullmakten för att få in tunnelalternativet?
– Det kommer jag inte att göra, för att om man ser vilket ramaskri det är nu när vi begärt 40 miljoner – och det är summor vi kan hantera – men 150 miljoner är en så stor summa att utan bred politisk förankring anser jag inte det är relevant att ens tänka tanken. Det är nu mindre än ett år till valet, och nu lägger vi vår sista budget. Att få med något som inte ens funnits i tidigare regeringsskrivningar, det fungerar inte, säger Mika Nordberg.
Jonas Bladh