Ålands vatten och bolagets näst största delägare Ålands landskapsregering har olika syn på hur man ska gå vidare med en reservvattentäkt och ett vattenverk. Bolaget vill satsa på rening av havsvatten, medan landskapsregeringen vill fortsätta utreda en ny dricksvattentäkt.
Som Ålandstidningen tidigare berättat har Ålands vatten skickat en skrivelse till sina ägare för att bolaget och styrelsen vill ha vägkost för det fortsatta arbetet med att säkra dricksvatten till en växande befolkning. I samband med ett ägarmöte i september anhöll man om ställningstagande och svar från ägarna för fortsatt planering och utveckling av Ålands vatten Ab och vattenförsörjningen på Åland.
I sitt svar skriver landskapsregeringen att man redan planerar att arbeta vidare under 2024 med en regional vattenförsörjningsplan för att se på alternativen.
Ålands vatten gjorde en utredning redan år 2022 till en kostnad på 100.000 euro om det framtida vattenbehovet.
– Vi har använt oss av alla befintliga fakta och med utgångspunkten att det politiska Åland vill att Ålands befolkning ska växa. Landskapet kan använda den. Att göra en till är bortkastade pengar, säger Christian Nordas.
I utredningen har man tagit fasta på att landskapsregeringen har en vision om att Åland ska ha 40.000 invånare år 2050.
Från Ålands vattens sida vill man planera för avsaltning av havsvatten eftersom undersökningar visar att dricksvattentäkterna nått sin gräns. Diskussionerna om att ta Ålands största insjö Östra Kyrksundet i bruk som dricksvattentäkt har förekommit men undersökningar visar att vattnet innehåller för mycket mangan och järn, säger Christian Nordas.
”Dra åt samma håll”
I landskapsregeringens budgetförslag för år 2024 skriver man att det behövs ett ytterligare utlåtande, en second opinion, om drickbarheten.
– Det kan man bra göra, man kan ta en second opinion om Östra Kyrksundet för att vara säker på att man fattar rätt beslut. Men det är problematiskt att landskapsregeringen har en annan syn än de andra ägarna, säger Christian Nordas.
Han säger sig ändå utgå från att Ålands vatten ska ha möjlighet att ge sina synpunkter inför det nya regeringsprogrammet.
– Det är viktigt att alla drar åt samma håll.
Enligt Christian Nordas ser man att de åländska sjöarna mår allt sämre.
– Den senaste månadens regn har spolat ner mycket material i sjöarna. För första gången under min tid hade vi flöden till sjöarna redan i juli, som brukar vara torrt.
Christian Nordas säger att dricksvattenkvaliteten i kranarna inte blir sämre, men det behövs mer kemikalier för att rena det.
Ålands vatten Ab ägs av:
Mariehamns stad (37,5 procent)
Ålands landskapsregering (27,7 procent)
Jomala kommun ( 11,2 procent)
Finströms kommun (8,1 procent)
Lemlands kommun (4,8 procent )
Hammarlands kommun (4,6 procent)
Eckerö kommun (3,2 procent)
Geta kommun (1,7 procent)
Lumparlands kommun (1,2 procent)