Under förra mandatperioden inledde landskapsregeringen (LR) projektet Rent vatten 2030. För år 2025 föreslås 460.000 euro för ändamålet.
Projektet innehåller en rad åtgärder, men enligt närings- och miljöminister Jesper Josefsson (C) är vattentäkterna Markusbölefjärden och Långsjön prioriterade.
– Ålands vatten håller i och utför åtgärderna, och LR finansierar projektet, säger han.
Målsättningen är att höja den ekologiska statusen i tolv vattenförekomster på Åland under åren 2023–2026. Inledningsvis tar man fram en åtgärdsplan för dricksvattentäkterna Markusbölefjärden och Långsjön, bland annat hur man ska leda bort avloppsvatten, ha bättre pumpstationer och nya våtmarker vid sjöarna.
Dessutom ska nio vikar, träsk och sjöar få åtgärdsplaner.
– Det är ett omfattande arbete och vi behöver anlita expertis.
Nya vattentäkter
Åland behöver också utöka sina vattentäkter och LR ska utreda om Östra kyrksundet i Sund lämpar sig som dricksvattentäkt.
– Ålands vatten har dömt ut det, men vi vill ha ett andra utlåtande eftersom det handlar om så stora investeringar. Nästa år måste vi besluta om vi tar en ny vattentäkt eller satsar på avsaltning av havsvatten. Ålands vatten har testat en prototyp för avsaltning. Men det tar vi ställning till under 2025.
Gör ni de här åtgärderna för att EU tvingar er eller för att ni vill?
– För att vi vill trygga framtidens tillgång till dricksvatten.